Όσοι εργάζονται σε συνθήκες στρες, με φόρτο εργασίας και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, κινδυνεύουν κατά 23% περισσότερο να πάθουν έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, σε σχέση με όσους δουλεύουν πιο χαλαρά και με περισσότερα περιθώρια ελευθερίας.
Σε νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα μελετήθηκαν για περίπου 7,5 χρόνια 200.000 ανθρώπους από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία), οι οποίοι δεν είχαν στο παρελθόν καρδιολογικά προβλήματα.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 3,4% των εμφραγμάτων μπορεί να αποδοθεί στο εργασιακό στρες, ένα όχι αμελητέο ποσοστό, αλλά πάντως πολύ μικρότερο από το 36% που αποδίδεται στο κάπνισμα και το 12% που αποδίδεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε εργασία ή επάγγελμα μπορεί να οδηγήσει σ’ επικίνδυνο στρες, όμως το φαινόμενο είναι ακόμα συχνότερο σε όσους έχουν χαμηλότερη εργασιακή εξειδίκευση. Για παράδειγμα, οι γιατροί, που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων, είναι λιγότερο πιθανό να στρεσαριστούν σε σχέση με ένα βιομηχανικό εργάτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμα κι αν κάποιος έχει αρκετό άγχος στη δουλειά του, μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει την πίεση για την καρδιά του κάνοντας υγιεινή ζωή, χωρίς κάπνισμα και με γυμναστική.
Πηγή:newsbeast.gr