«Εγώ αποκλείω το ατμοσφαιρικό φαινόμενο» είπε σήμερα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας για το ιστορικών διαστάσεων μπλακάουτ που σημειώθηκε χθες, Δευτέρα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Εξηγώντας την τοποθέτησή του, συμπλήρωσε:
«Διότι δεν υπήρξε ούτε κάποια κεραυνική δραστηριότητα που να προηγήθηκε του γεγονότος της συσκότισης, αλλά και επίσης δεν υπήρξαν και συνθήκες άλλες μεγάλων αλλαγών στο ηλεκτρικό φορτίο που είχε η ατμόσφαιρά μας. Επομένως, επλήγησαν οι δύο χώρες, η Πορτογαλία και η Ισπανία, κυρίως από μία συσκότιση η οποία μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κακής εφαρμογής των δικτύων και αυτό που λέμε της τεχνητής νοημοσύνης.
»Τα δίκτυα γίνονται όλο και πιο γρήγορα και αυτή η ξέφρενη κούρσα, ο ανταγωνισμός, μπορεί να είναι μία από τις αιτίες. Και βεβαίως πάντοτε και αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις, οι λεγόμενες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν, τουλάχιστον να στρώσουν το δρόμο, για να γίνουν τέτοια φαινόμενα […]».
Ειδικά για το ενδεχόμενο να έπεσαν οι δύο χώρες της Ιβηρικής θύμα κυβερνοεπιθέσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Όχι, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Διότι, έτσι όπως πάμε και έτσι όπως αυξάνεται ο πληθυσμός του πλανήτη και ιδίως ο ρυθμός της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, στο δρόμο, είμαστε σαν τα μωρά τώρα στην τεχνητή νοημοσύνη και η ανθρωπότητα μαζί με αυτήν και όλος ο πλανήτης εννοώ την ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα, την βιόσφαιρα, όλοι μαθαίνουμε στα νέα δεδομένα.
»Και μαζί με αυτά όλα μαζί ήρθε και η κλιματική κρίση, η οποία αποσταθεροποίησε την ατμόσφαιρα και την υδρόσφαιρα. Όλα αυτά όμως, τα φαινόμενα που είδαμε, δηλαδή τη συσκότιση, για να γίνει δηλαδή μια τέτοια συσκότιση θα πρέπει ή να γίνουν βαρύτατες αλλαγές σε πολύ μεγάλη κλίμακα στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που έχει ο πλανήτης μας, πράγμα το οποίο όμως, θα το είχαμε δει. Αυτά λοιπόν, για την ατμόσφαιρα είναι όλα εικασίες. Είναι άλλη η αιτία, την οποία αδυνατώ να γνωρίζω».