Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η κοινότητα των Βουτών με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Παπαευσταθίου, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Ηρακλείου και με επίκεντρο τις ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν σε δρόμους και σπίτια της περιοχής, τα τελευταία 24ωρα.
Από το πρωί ξεκίνησε έλεγχος στην περιοχή, παρουσία και του προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, από τον οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα.
«Θα μπορούμε από αύριο να προχωρήσουμε σε πιο συγκεκριμένα βήματα, τα οποία βεβαίως θα οδηγηθούν από τα πορίσματα τα οποία περιμένουμε και θα έχουμε πάρα πολύ σύντομα» εξήγησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, που έκανε γνωστό ότι από κλιμάκιο του ΤΑΕΦΚ (Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) κίτρινη σήμανση (δλδ. επισκευάσιμο κτίσμα) μπήκε σε εννέα κτήρια. Μάλιστα ο δήμαρχος τόνισε πως «οι οικογένειες σε αυτά τα σπίτια μετακινούνται, και αυτό είναι κάτι το οποίο το φροντίζουμε ήδη».
Το απόγευμα αυτοψία στην περιοχή έκανε ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λουπασάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ηρακλείου, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο των Βουτών και μέλη του τοπικού συμβουλίου.
«Βλέπω ότι από τη μία μέρα στην άλλη έχουμε μετακινήσεις οι οποίες είναι διακριτές, άρα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να το παρακολουθήσουμε με πάρα πολύ προσοχή» τόνισε σε δηλώσεις του ο Κ. Λουπασάκης, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα τα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες».
Επίσης ο καθηγητής στο ΕΜΠ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε το ρυθμό με τον οποίο εκδηλώνεται η κατολίσθηση. Εάν αυτή κινείται με ένα ρυθμό της τάξης του μισού χιλιοστού το εξάμηνο, υπάρχει ασφάλεια. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι κινείται γρήγορα, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αποφάσεις μας, για το ποιες οικίες είναι επικίνδυνες και ποιες όχι».