Μετά την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων στήριξης που περιλαμβάνουν την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο στους ενοικιαστές και 250 ευρώ καθαρά σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και ΑμεΑ κάθε Νοέμβριο, τα βλέμματα στρέφονται στη ΔΕΘ και στις εξαγγελίες που αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων που θα κινείται σε δύο επίπεδα: φορολογικό και ασφαλιστικό.
Οι παρεμβάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις που θα ανακόψουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως ορόσημο τα τέλη Αυγούστου για την οριστικοποίηση του σχεδίου, οπότε και θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού και τις επιδόσεις των φορολογικών εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι βασικοί άξονες των υπό επεξεργασία μέτρων περιλαμβάνουν:
1. Αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για φυσικά πρόσωπα
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις που θα μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση για όσους διαθέτουν εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ ετησίως, εύρος που προσδιορίζεται ως «μεσαία τάξη». Εξετάζεται:
* Η προσθήκη ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να μετριαστεί η αιφνίδια αύξηση από τον αρχικό συντελεστή 9% στο 22%.
* Η αναθεώρηση του ορίου επιβολής του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 44%, που σήμερα εφαρμόζεται για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
2. Ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων
Στόχος είναι η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, με τροποποιήσεις στην ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης, είτε μέσω μείωσης των υφιστάμενων συντελεστών είτε με την προσθήκη νέων ενδιάμεσων βαθμίδων.
Η υφιστάμενη κλίμακα:
* 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ
* 35% για το εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ
* 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ
3. Στεγαστική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο
Σε φάση σχεδιασμού βρίσκονται νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με έμφαση στην επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες καθώς και στην ενίσχυση ενοικίου για νέους, χαμηλόμισθους και ζευγάρια με περιορισμένο εισόδημα.
4. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης
Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, ως μέσο καταπολέμησης φορολογικών αδικιών και εξορθολογισμού της φορολογικής βάσης, ώστε να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
5. Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Εντός του 2026 προγραμματίζεται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενισχύοντας έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και ενδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το υπό κατάρτιση πακέτο μέτρων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής της επόμενης διετίας, εφόσον η χώρα συνεχίσει να ακολουθεί σταθερά την τροχιά ανάπτυξης και οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ