«Είμαι συγκινημένη και υπερήφανη γι’ αυτήν τη διάκριση. Πάντα πίστευα πως μέσα από την έρευνα μπορούμε να βρούμε λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα υγείας. Αυτή η διάκριση δεν είναι προσωπική. Την μοιράζομαι με άλλους ερευνητές, συναδέλφους, φοιτητές, προσωπικό και μέντορες με τους οποίους συνεργάζομαι».
Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της καθηγήτριας και ερευνήτριας Βάσως Αποστολοπούλου, που τιμήθηκε στην Αθήνα με το διεθνές Βραβείο Galien Scientific Research Award, προς την ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος.
Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής αθηνών, και την απονομή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία και της πρέσβειρας της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άλισον Ντάνκαν.
Ο πρωθυπουργός είπε κατά την ομιλία του: «Θερμά συγχαρητήρια στην κυρία Αποστολοπούλου, η οποία κοσμεί την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και την οποία θα έχουμε τη χαρά να βραβεύσουμε, αλλά και σε όλους τους αποδέκτες των βραβείων για τη σημαντική τους προσφορά».
Η Άλισον Ντάνκαν, από τη μεριά της, τόνισε ότι η Βάσω Αποστολοπούλου, ως ελληνικής καταγωγής Αυστραλή, συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των δύο χωρών.
Honoured to join PM Mitsotakis in presenting the Prix Galien to outstanding Greek Australian, Distinguished Professor Vasso Apostolopoulos of @RMIT, for her pioneering medical research which improves lives worldwide. Congratulations @vasssssso on this well-deserved recognition! https://t.co/u16BvNjW9f
— Alison Duncan (@AusAmbAthens) April 24, 2025
Στην τελετή απονομής των βραβείων Prix Galien Greece 2025 στο Μέγαρο Μουσικής, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησαν η πρόεδρος του Prix Galien Greece Τζένη Περγιαλιώτου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, και η τιμώμενη ομογενής ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου.
Τα βραβεία Prix Galien αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων.
Αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο να αναδείξουν τα «καλύτερα των καλύτερων» φαρμακευτικά σκευάσματα, και γι’ αυτόν το λόγο χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ. Από το 1970 μέχρι σήμερα, τα βραβεία Prix Galien διεξάγονται σε 15 χώρες.