Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Βατικανό, έως τη μία το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη, είχαν αποτίσει φόρο τιμής στο σκήνωμα του πάπα Φραγκίσκου, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, 61.000 πιστοί. Όσο για την κηδεία του Σαββάτου, έγινε γνωστό ότι μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στη Ρώμη 130 ξένες αντιπροσωπείες, 50 αρχηγοί κρατών και δέκα βασιλείς.
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του μνήματος του εκλιπόντος ποντίφικα, στη βασιλική εκκλησίας της Ρώμης αφιερωμένη στην Παρθένο.
Είναι φτιαγμένο από ιταλικό μάρμαρο από την περιοχή της Γένοβας, πάνω του αναγράφεται το όνομα του πάπα στα λατινικά (Franciscus) και ως μόνο πρόσθετο στοιχείο, έχει τοποθετηθεί ένα αντίγραφο του σιδερένιου σταυρού που φορούσε «ο πάπας των φτωχών». Ο τάφος βρίσκεται δίπλα στο ιερό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και σε πολύ μικρή απόσταση από τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας με τον Ιησού «Σάλους Πόπουλι Ρομάνι», μπροστά στην οποία συνήθιζε να προσεύχεται ο εκλιπών ποντίφικας.
Μετά το τέλος της κηδείας, από το Βατικανό πρόκειται να ξεκινήσει πομπή η οποία, με αργό ρυθμό, θα περάσει από το κέντρο της Ρώμης και θα φτάσει στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Στο ναό θα περιμένουν το φέρετρο άστεγοι και φτωχοί πολίτες, τους οποίους ο Αργεντινός πάπας είχε προσπαθήσει να στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσε ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και νωρίτερα, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και καρδινάλιος.
Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, στην Αιώνια Πόλη αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 450.000 πιστοί απ’ όλο τον κόσμο για την κηδεία (μέχρι χθες γινόταν λόγος για 200.000 προσκυνητές).
Στο μεταξύ, ενισχύονται συνεχώς τα μέτρα ασφαλείας. Η πρόσβαση αυτοκινήτων γύρω από το Βατικανό, στις οδούς προς το αεροδρόμιο και στην συνοικία Παριόλι, όπου βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες, είναι ήδη σημαντικά περιορισμένη. Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες, επίλεκτοι σκοπευτές και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της ιταλικής πρωτεύουσας και σε όλη την γύρω περιοχή της Αγίας Έδρας.
Χρησιμοποιούνται, παράλληλα, υπερσύγχρονοι μηχανισμοί για εξουδετέρωση ντρόουν, ενώ αεροπλανοφόρο βρίσκεται στα ανοικτά της Ρώμης. Παράλληλα, μέλη των ειδικών δυνάμεων των καραμπινιέρων ελέγχουν και τα υπόγεια περάσματα της ιταλικής πρωτεύουσας, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.