Στην αναγνώριση των γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων προχώρησε ο δήμος Parramatta, στα προάστια του Σίδνεϊ, μετά τις σχετικές αναφορές που έκαναν το προηγούμενο διάστημα τρεις Αυστραλοί βουλευτές κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της Γερουσίας στη Βικτόρια και την αυξανόμενη υποστήριξη από τους ηγέτες διάφορων κοινοτήτων.
Ο δήμος Parramatta, που βρίσκεται 24 χλμ. δυτικά του Σίδνεϊ ενέκρινε ομόφωνα την επίσημη αναγνώριση των τριών γενοκτονιών, ενώ παράλληλα αποφάσισε να δημιουργήσει έναν Κήπο Μνήμης, στον οποίο θα δημιουργηθεί μια αναμνηστική πλάκα προς τιμήν των θυμάτων. Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε από τη δημοτική σύμβουλο Τάνια Ραφούλ, Αυστραλή αρμενικής καταγωγής και απόγονο επιζώντα της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ υποστηρίχθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Άντονι Ελάρντ.
Σε μια συγκινητική, όσο και μαχητική ομιλία, η Τάνια Ραφούλ εξιστόρησε τη δραματική ιστορία των προγόνων της και τόνισε την επιτακτική ανάγκη αναγνώρισης των εγκλημάτων του παρελθόντος εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων.
Η απόφαση αναγνωρίζει επίσημα τα δεινά που υπέστησαν οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Έλληνες κατά τις αρχές του 20ού αιώνα. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας χαιρέτισε με υπερηφάνεια την απόφαση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τους πάνω από 6.000 κατοίκους αρμενικής, ασσυριακής και ελληνικής καταγωγής της περιοχής.
«Το να βλέπεις τη δημοτική σύμβουλο Τάνια Ραφούλ να καταθέτει την πρόταση ήταν μια στιγμή βαθιάς συγκίνησης και ηθικής δικαίωσης. Τέτοιες ενέργειες ανοίγουν τον δρόμο για την αναγνώριση και τη συμφιλίωση. Η αναγνώριση της γενοκτονίας δεν διχάζει την πολυπολιτισμική μας κοινωνία· αντιθέτως, με την ανάδειξη της αλήθειας, χτίζονται διακοινοτικές γέφυρες πάνω σε πιο στέρεες βάσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Έστα Πασχαλίδη-Χειλά.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Αντώνη, πρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας», μαζί με εκπροσώπους ποντιακών συλλόγων της Πολιτείας.
Ο Κήπος Μνήμης αναμένεται να αποτελέσει διαρκές σύμβολο μνήμης, παιδείας και ενότητας, έναν χώρο για στοχασμό, ιστορική επίγνωση και ενσυναίσθηση.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία επαίνεσε τις δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα στο Κοινοβούλιο της Βικτόριας από τους βουλευτές Κρις Κρόβτερ, Αν-Μαρί Χερμάνς και Κιμ Γουέλς, με τις οποίες αναγνωρίζονται οι γενοκτονίες των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων. «Τα λόγια αυτών των βουλευτών δεν τιμούν απλώς τη μνήμη όσων χάθηκαν. Δίνουν και μια βαθιά ανακούφιση σε χιλιάδες απογόνους των θυμάτων των γενοκτονιών, επιβεβαιώνοντας πως η ιστορία μας αναγνωρίζεται από τα ανώτατα κυβερνητικά όργανα της Βικτόριας. Για αυτό τους ευχαριστούμε», δήλωσε η Έστα Πασχαλίδη-Χειλά.
Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως σημαντικό βήμα για την ευρύτερη αναγνώριση, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση της συνεργασίας με εκλεγμένους εκπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, με στόχο «η αλήθεια και η μνήμη να παραμείνουν θεμέλια των κοινών μας αξιών», επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για αλήθεια, μνήμη και δικαιοσύνη.
Πηγή: neoskosmos.com