Τ’ Α-Γιωργί ή τ’ Αερί είναι για τους Πόντιους τ’ Απρίλη η γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Άγιος καβαλάρης, θεωρούσαν ότι προλάβαινε αμέσως και βρισκόταν παντού, γι’ αυτό στις δύσκολες και έκτακτες περιστάσεις η πρόχειρη επίκληση στα ποντιακά ήταν: Άερ’-ι-μ’ πρόφτασον’.
Και φυσικά υπήρχε και συμπλήρωμα, το τάξιμο: Τσαντάχ’ α φορτούμαι και χτίζω-σε, που υποδήλωνε ότι θα του έχτιζαν εκκλησία.
Την Τραπεζούντα κοσμούσαν πέντε ναοί, βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού:
1. Εκκλησία υπήρχε στα 1376 στο ενετικό τμήμα. Ο Φίνλεϊ αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή του στην Τραπεζούντα είδε επιγραφή από τον εν λόγω ναό στην εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου Γαβρά, η οποία είχε ως εξής: Ανιστορίσθει ο ναός του Αγίου Γεωργίου παρά Άννης Μαγηστρίσας της Τζιλιπούγκης υπέρ ψυχηκής… Ο ναός ίσως ταυτίζεται με το κτίσμα που υπήρχε στα δυτικά του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, σε απόσταση 380 μ. από αυτόν. Μπορεί επίσης να ταυτιστεί με τον Άγιο Γεώργιο Τσαρτακλή ή τον αναφερόμενο από τον Τάλμποτ Ράις ναό του Αγίου Γρηγορίου.
2. Ναός του ίδιου αγίου αναφερόμενος από τον Μπουρντιέ. Κατ’ αυτόν, βρισκόταν στην ακρόπολη της Τραπεζούντας και ήταν βασιλική με παράθυρα και έναν πύργο. Αναφέρει επιπλέον ότι ο ναός ήταν κάποτε καθολική εκκλησία και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους Γεωργιανούς-Ίβηρες της πόλης.
3. Άγιος Γεώργιος Κορτιάς ή Κυρτσάς ή Κουρτζάς. Βυζαντινή εκκλησία, η οποία το 19ο αι. ξαναχτίστηκε και ήταν ναΐδριο της ενορίας του Χριστού της Τραπεζούντας. Το επίθετο Κορτιάς ή Κυρτσάς ή Κουρτζάς σχετίζεται προφανώς με την Κόρτη, την ακρόπολη της Τραπεζούντας, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από την εκκλησία. Παρακείμενο αγίασμα που το σέβονταν και το τιμούσαν οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι της πόλης συνδεόταν άμεσα με το ναό.
4. Άγιος Γεώργιος του καλουμένου Λιμνιώτου. Αυτός ο αναφερόμενος στις πηγές ναός μπορεί να ταυτιστεί με ένα ναΐδριο που γειτόνευε με μια μικρή πύλη της ακρόπολης, στο βορειοανατολικό τμήμα της. Βρισκόταν στη βασιλική οδό που συνέδεε το ανάκτορο των Μεγάλων Κομνηνών με την Παναγία Χρυσοκέφαλο.
5. Άγιος Γεώργιος Τσαρτακλή, εκκλησία ίδια πιθανώς με την ευρισκόμενη στο ενετικό τμήμα της Τραπεζούντας του 1367. Το επίθετο Τσαρτακλή το πήρε το 18ο αι., αν και πρέπει να ήταν ένας καθαρά βυζαντινός ναός. Την περίοδο εκείνη ήταν ενοριακή εκκλησία, εξαρτώμενη ωστόσο από την οικογένεια Σατίρογλου.