Πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων οργανώνει και φέτος ο δήμος Αχαρνών για το ιστορικό πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, από αύριο, Τετάρτη έως το Σάββατο 26 Απριλίου.
Τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός συνδυάζεται με συναυλίες που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες στην κεντρική πλατεία. Αρχικά οι λαογραφικοί και εθνοτοπικοί σύλλογοι της περιοχής παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τιμώντας την παράδοση συνοδεία ζωντανής μουσικής και στο δεύτερο μέρος κάθε βραδιάς, μια συναυλία γίνεται το επίκεντρο της γιορτής.
Αναλυτικά, αύριο, Τετάρτη, την αυλαία θα ανοίξει το Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών «Μιχάλης Μενιδιάτης», που τιμώντας την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την γέννηση των σπουδαίων συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκη και Γιώργου Ζαμπέτα, μας ταξιδεύει με τα σπουδαία τραγούδια που μας άφησαν ως παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό πρόγραμμα από τον Αλέκο Ζαζόπουλο.
Την Πέμπτη τη σκυτάλη θα πάρει η Ρία Ελληνίδου, η νεαρή τραγουδίστρια που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με παραδοσιακές επιρροές και με καταγωγή της γιαγιάς της από τον Πόντο.
Το βράδυ της Παρασκευής, ανήμερα της εορτής, η κεντρική πλατεία θα φιλοξενήσει την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» καθώς και την Ιουλία Καλλιμάνη.
Τέλος το βράδυ του Σαββάτου για μια ακόμη χρονιά στήνεται ένα μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία Δημαρχείου. Φέτος κοντά μας θα είναι ο Κώστας Σαφέτης, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος και η Ξένια Βέρρα.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, αμέσως μετά τη λιτανεία στον προαύλιο χώρο του Αγίου Βλασίου θα πραγματοποιηθεί «Ο Χορός των Γριζοφόρων» από το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αχαρνών.
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια των εκθέσεων «Αχαρνές: Μία πόλη γένους θηλυκού» στη Δημοτική Πινακοθήκη, «Αχαρνές: Αγγίζοντας Τον Χρόνο» από τον Αναστάσιο Σωτηρίου και «….μνήμες», οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο πολιτιστικό κέντρο «Πέτρινο».
Η ιστορία του πανηγυριού
Το πανηγύρι γιορταζόταν μέχρι το 1898 στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στον Κατζανά, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι πρόκριτοι των Αχαρνών αποφάσισαν να μεταφέρουν το πανηγύρι από τον εξοχικό Κατζανά στην κεντρική πλατεία και τον υπό κατασκευή τότε ιερό ναό του αγίου Βλασίου. Το 1900 που εγκαινιάστηκε ο ναός του Αγίου Βλασίου, το πανηγύρι έγινε υπέρλαμπρο και έκτοτε καθιερώθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αττικής.
Ο εορτασμός ανέκαθεν περιελάμβανε τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας, χορό φουστανελάδων και γριζοφόρων, στρατιωτικές μπάντες και λαϊκές ορχήστρες, καύση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων και γλέντι με ψητά αρνιά και τοπική ρετσίνα. Η πλατεία και οι πέριξ δρόμοι ήταν διακοσμημένοι με μύρτα και δάφνες και οι επισκέπτες κατέφθαναν στο Μενίδι κατά χιλιάδες με έκτακτα τρένα, σούστες, κάρα, άμαξες, άλογα, ακόμη και με τα πόδια.
Μάλιστα, το 1904, ο σιδηρόδρομος έκοψε 4.000 εισιτήρια, προστέθηκαν επιπλέον βαγόνια και κάθε συρμός είχε δύο μηχανές για να τον τραβάει λόγω αυξημένου βάρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανηγύρι πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο εκτός από το 1913 λόγω του πολέμου και τα έτη 1941-1944 λόγω της γερμανικής κατοχής.