Κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒΒ από ΒΒΒ- προηγουμένως, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, με τις προοπτικές σταθερές από θετικές. Με την κίνηση αυτή, ο αμερικανικός οίκος τοποθέτησε την Ελλάδα ένα σκαλί πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, όπως έχουν ήδη πράξει οι οίκοι DBRS & Scope Ratings.
O οίκος αναφέρει ότι αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω της αταλάντευτης δημοσιονομικής πειθαρχίας της. Ειδικότερα σημειώνει:
– Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, επιτρέπουν στην Ελλάδα να συνεχίσει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους.
– Παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, στα περισσότερα σενάρια, η Ελλάδα θα δει περαιτέρω σταθερή μείωση του καθαρού χρέους προς το ΑΕΠ– στο κεντρικό μας σενάριο, αναμένουμε ότι ο δείκτης αυτός θα μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
– Η ταμειακή θέση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) παρέχει στην Ελλάδα ένα πρόσθετο απόθεμα ασφαλείας, το οποίο εκτιμάται στο 15% του ΑΕΠ και καλύπτει σχεδόν τρία χρόνια από τις επερχόμενες λήξεις χρέους.
«Ως εκ τούτου, αυξήσαμε την πιστοληπτική μας αξιολόγηση για την Ελλάδα σε «BBB/A-2» από «BBB-/A-3» με σταθερές προοπτικές, σημειώνει ο οίκος.
Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», την Τρίτη του Πάσχα η Εurostat αναμένεται να επικυρώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο για το 2024.
Όπως προ ημερών είχε αποκαλύψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι ήταν πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτελεί το γεγονός ότι ο περσινός προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ. Στοιχεία που θα κατατάσσουν την Ελλάδα στις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως οι οποίες μπορούν με τα πρωτογενή πλεονάσματα να καλύπτουν τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους.
Όσον αφορά το χρέος, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι έως το 2031 (10 χρόνια νωρίτερα) να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από πρόωρες εξοφλήσεις δόσεων. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους άνω των 35 δισ. ευρώ, τα έσοδα από τα μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και από νέες εκδόσεις ομολόγων. Βασικός στόχος της Αθήνας είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί γύρω στο 135% μέχρι το 2027.
Δήλωση Χατζηδάκη
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ενώ ορισμένοι επιμένουν να αμφισβητούν κάθε πρόοδο πού έχει επιτευχθεί τα τελευταία 6 χρόνια, ο ένας επενδυτικός οίκος μετά τον άλλο προχωρούν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Η S&P, που απένειμε πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, σήμερα προχώρησε σε περαιτέρω αναβάθμιση. Για εμένα προσωπικά είναι ιδιαίτερα σημαντική η υπογράμμιση από την S&P της δημοσιονομικής σύνεσης που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και η αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που έγινε τα τελευταία χρόνια.
»Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, ιδιαίτερα σε περίοδο διεθνούς αναταραχής και αβεβαιότητας, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι μια επιτυχία όχι μόνο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ολοκλήρου του ελληνικού λαού» καταλήγει η δήλωση του υπουργού.