Με μια μεγάλη γιορτή, με «Ψυχή και Σώμα» όπως είναι ο τίτλος της συναυλίας του Ματθαίου και του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη, στις 13 Απριλίου στο Κρασνοντάρ κορυφώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας στέγης της Ελληνικής Εθνικοπολιτιστικής Αυτόνομης Κοινότητας «Ρωμιοσύνη». Οι δύο καλλιτέχνες ταξίδεψαν από την Ελλάδα μαζί με τη Σαρίνα Κρος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Κρασνοντάρ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας και πρωτεύουσα της περιφέρειας Κουμπάν του ρωσικού Νότου. Οι Έλληνες της περιοχής είναι κάπου μεταξύ 3.000-5.000, ενώ στη δυναμική των ενεργών μελών της «Ρωμιοσύνης» υπολογίζονται περίπου 1.000 άτομα.
Στις 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων παρουσία των τοπικών Αρχών και εκπροσώπων της ομογένειας από διάφορα μέρη της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ευγκένι Ναούμωφ βράβευσε τον πρόεδρο της «Ρωμιοσύνης» Κωνσταντίνο Κεσίδη (Κεσόφ) για την ανεκτίμητη προσφορά του στο έργο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού των Ελλήνων. Ο δήμαρχος τόνισε ότι «το νέο πνευματικό κέντρο πρέπει να αποτελέσει χώρο που θα σφύζει πάντα από ζωή, ενώνοντας ανθρώπους διαφόρων γενεών και εθνικοτήτων».
Η εκπρόσωπος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας «Ταυρίδα» Ναταλί Μπουντούροβα δώρισε εκ μέρους των ομογενών της Κριμαίας έναν πίνακα που απεικονίζει τον καθεδρικό ναό Βλαντίμιρσκι της Ταυρικής Χερσονήσου, σε υπενθύμιση των στενών σχέσεων των Ελλήνων και της Ρωσίας, καθώς και της πίστης και του πολιτισμικού πλούτου «που πρέπει να διασωθούν και να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενεές».
Ο πρόεδρος της «Ρωμιοσύνης» με τη σειρά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση και μοιράστηκε το όραμά του για το μέλλον, βεβαιώνοντας ότι το νέο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο δεν θα αποτελεί μόνο σημείο συγκέντρωσης της ελληνικής διασποράς, αλλά θα είναι ένας ανοικτός και φιλόξενος χώρος για όλους τους κατοίκους του Κρασνοντάρ.
«Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει χώρος προσέλκυσης για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό και θέλουν όχι μόνο να αγγίξουν την ιστορία του ελληνικού λαού, αλλά και να οικοδομήσουν το μέλλον του μαζί μας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κεσίδης. Και πρόσθεσε: «Είναι ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο υπογραμμίζει την προσήλωσή μας στη διεθνοτική συνεργασία και στη φιλοδοξία διατήρησης της πολιτισμικής ποικιλότητας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, σημειώνοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι το κέντρο ελληνικού πολιτισμού του Κρασνοντάρ θα γίνει όχι μόνο ένας χώρος άξιος για την πολιτιστική και πνευματική εξέλιξη όλων όσοι ενδιαφέρονται για τον ελληνισμό, αλλά και μια πλατφόρμα ενεργού διαπολιτισμικού διαλόγου και ενίσχυσης των καλών παραδόσεων φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού των λαών του ρωσικού νότου».
Μετά την επίσημη τελετή ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Στο τέλος όλοι, μικροί και μεγάλοι, έσμιξαν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε έκθεση παιδικής ζωγραφικής για παιδιά 5-16 ετών, με θέμα «Η Ελλάδα και οι Έλληνες μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η «Ρωμιοσύνη» που ιδρύθηκε το 2020 αποτελεί τη συνέχεια και μετεξέλιξη της ιστορικής για τον ελληνισμό της Ρωσίας Αυτόνομης Κοινότητας «Πόντος», η οποία ένωνε τους ομογενείς του Κρασνοντάρ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα μέλη της κοινότητας εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν ενεργά σε όλα τα επίπεδα, για την εξέλιξη του ελληνικού κινήματος στη Ρωσία.
«Πλέον αυτός ο κόπος και ενθουσιασμός εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο – σε έναν κοινωνικό οργανισμό, δημιουργημένο από Έλληνες για Έλληνες και φιλέλληνες», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σωματείου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στη νέα κυψέλη της «Ρωμιοσύνης» θα προσφέρονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και παραδοσιακών χορών για παιδιά και ενήλικες, ενώ θα φιλοξενούνται και ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Ο σύλλογος έχει το δικό του χορευτικό συγκρότημα την ονομασία «Ρωμιοσύνη», καθώς και ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών. Στόχος είναι η διασύνδεση και η συνεργασία με τους ομογενειακούς συλλόγους όλου του κόσμου.
Ακρόπολη, Χάριτες και ελιές στο ιστορικό κέντρο του Κρασνοντάρ
Το νέο διώροφο κτήριο, στο ισόγειο του οποίου πλέον στεγάζεται ο ελληνικός σύλλογος, παραχωρήθηκε από το Δήμο του Κρασνοντάρ και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Kommunarov 84. Το ανακαινισμένο καλαίσθητο νεοκλασικό οικοδόμημα, χτισμένο την εποχή των τσάρων, πλέον αποκαλείται «Στολίδι της πόλης» από τους δημότες του Κρασνοντάρ, και αυτό χάρη σε μια νέα εικαστική παρέμβαση με ελληνικό χρώμα.
Το κτήριο της «Ρωμιοσύνης» στο χάρτη
Η πλαϊνή πλευρά του κτηρίου διακοσμήθηκε πολύ πρόσφατα με ένα έργο δύο νέων γνωστών καλλιτεχνών της πόλης, της Τατιάνας και του Αντρέι Κοζουρό, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πάνω από 40 λίτρα χρώμα. Οι καλλιτέχνες, έχοντας να ανταγωνιστούν τις υγρές καιρικές συνθήκες του Απριλίου, περάτωσαν το έργο επιτυχώς σε 7 ημέρες και εγγυώνται η δημιουργία τους θα αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια.
Η τοιχογραφία αποτελεί απόδοση προϋπάρχοντος έργου της Ελληνίδας εικαστικού Νίνας Ιωαννίδη και αποτυπώνει με έναν ενιαίο τρόπο πολλά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού στη διαχρονία του.
Εδώ συνυπάρχουν τα κατάλοιπα μιας ακρόπολης με έναν χριστιανικό ναό βυζαντινού τύπου, το βουνό και η θάλασσα, τα λιτά κλασικά οικοδομήματα με τη σύγχρονη μεσογειακή καμάρα, το εργαστήρι αγγειοπλαστικής με το μάθημα της ποντιακής λύρας όπου οι μεγαλύτεροι διδάσκουν μικρότερους, και στο βάθος μια γυναικεία μορφή με ελληνική επαρχιακή αμφίεση να μαζεύει καρπούς. Κάπου στο κέντρο απεικονίζεται ο χορός των τριών Χαρίτων κ.ά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με αυτόν τον τρόπο η νέα στέγη της «Ρωμιοσύνης» ακτινοβολεί πνευματικά τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για τους διαβάτες αλλά και για τους… επιβάτες, καθώς κοντά στο κτήριο περνά η γραμμή του τραμ.
Σπάρτακος Τανασίδης