Την απόκτησης τέταρτης φρεγάτας FDI (Behlarra) αναμένεται να εισηγηθεί στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Μεγάλη Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, επισκεπτόμενος τη γαλλική φρεγάτα «Alsace» με το Γάλλο ομόλογο του, Σεμπαστιέν Λεκορνί.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλη χαρά και τιμή» την επίσκεψη στη φρεγάτα, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Λεκορνί για την παρουσία του στον Πειραιά «και για ό,τι αυτή συμβολίζει». Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για το ρόλο της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες».
Όπως είπε, «αυτή η επιχείρηση διεξάγεται υπό ελληνική διοίκηση» και στάθηκε στο γεγονός ότι υπό ελληνική διοίκηση η γαλλική φρεγάτα έχει επιτύχει να καταρρίψει πυραύλους και ντρόουνς των Χούθι «κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας».
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα σε μία δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία με πολλά ανοιχτά μέτωπα και κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αφού συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή την αμυντική συνεργασία με την Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές συζητούν για πυραύλους, φρεγάτες και την συμπαραγωγή αλλά και την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων.
Ζητούμενο για την Αθήνα είναι η νέα φρεγάτα FDI να φέρει στρατηγικά όπλα (πύραυλοι SCALP Naval), αλλά και να ενταχθεί στο νέο στρατηγικό δόγμα αποτροπής, το οποίο προβλέπει, κατά πληροφορίες, 16 πλοία επιφανείας στον εκσυγχρονισμό του στόλου.
Υπεγράφη σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet
Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιράζονται Γαλλία και Ελλάδα.
«Βεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μια με την άλλη κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται».
Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor.
Με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας κ. Sébastien Lecornu @SebLecornu, στην υπογραφή της Σύμβασης Προμήθειας 16 πυραύλων EXOCET MM40B3.
Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Υποστράτηγος Ιωάννης… pic.twitter.com/NAZrR9Fc5A
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 14, 2025
O Γάλλος υπουργός επισκέφτηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές από αγήματα, και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, όπου συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις αλλά για τους πυραύλους Exocet.
Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται στην Ελλάδα η φρεγάτα F-601 «Κίμων», η τρίτη κατά σειρά ελληνική Belharra ενώ το ενδεχόμενο απόκτησης της τέταρτης κατά σειρά φρεγάτας FDI με στρατηγικά όπλα (πύραυλοι SCALP Naval) παραμένει πάντα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας από το Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισε ότι «εμείς δεν είμαστε πλούσιοι. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ. Και περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό», ρίχνοντας το μπαλάκι τυχόν βελτίωσης των προσφορών στο τερέν της Γαλλίας.