Στον «αέρα» βρίσκεται το ηλεκτρονικό λεξικό Lingua Pontica – Digital Terra, δηλαδή το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής. Η επίσημη παρουσίαση έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.
Η δημιουργία του λεξικού ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν οι τρεις φορείς ένωσαν δυνάμεις για την καταγραφή, οργάνωση και ψηφιοποίηση της ποντιακής γλωσσικής κληρονομιάς.
«Μαγιά» ήταν η έκδοση του λεξικού του Στάθη Αθανασιάδη (Γεροστάθη) και τα διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής γλώσσας που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας.
Σταδιακά συγκροτήθηκε ένα δίκτυο περίπου 50 συνεργατών και συνεργατριών που εργάστηκαν μεθοδικά για τη δημιουργία μιας δυναμικής και εξελισσόμενης βάσης δεδομένων. Μέχρι σήμερα έχουν καταχωριστεί σχεδόν 20.000 λήμματα, συγκεντρωμένα από έξι διαφορετικές πηγές (λεξικά και ιδιωματικά γλωσσάρια), με εμπλουτισμένο και ορθογραφημένο περιεχόμενο. Κάθε λήμμα συνοδεύεται από γλωσσικά και γραμματικά σχόλια, καθώς και από ηχητική απόδοση.
Την επιστημονική, φιλολογική και γλωσσολογική ευθύνη του έργου έχει η Αναστασία Μαχαιρίδου, φιλόλογος, γλωσσολόγος, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια της ποντιακής και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση παρουσίασης, το σύγχρονο αυτό λεξικό αναδεικνύει τον πλούτο της ποντιακής διαλέκτου με τρόπο προσιτό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Φιλοδοξία είναι να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για συλλόγους, σωματεία, αλλά και τις επόμενες γενιές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση και διάδοση της ποντιακής παράδοσης.
Επίτιμη προσκεκλημένη της εκδήλωσης ήταν η Ολυμπία Κύκλη, γλωσσολόγος και μέλος της Ομάδας Αναθεώρησης του Λεξικού της Νέας Ελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, η οποία αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος και στη φιλικότητα της πλατφόρμας προς τον χρήστη.
Η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου Αναστασία Μαχαιρίδου παρουσίασε το όραμα, τα στάδια υλοποίησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τη συλλογή του υλικού. Τόνισε ότι το λεξικό θα συνεχίσει να εξελίσσεται συστηματικά με νέα δεδομένα και παρουσίασε όσους συνέβαλαν εθελοντικά στη δημιουργία του.
Ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, αντιπρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), ανέλαβε να παρουσιάσει το τεχνικό σκέλος, αναλύοντας τα στάδια δημιουργίας και τη λειτουργία της ιστοσελίδας. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα στο άμεσο μέλλον.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Μαρία Ξαντινίδη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.