«Πώς να μη νοσταλγούν οι ηλικιωμένοι τώρα με το Πάσχα και την άνοιξιν και πώς να μη αναπολούν την αξέχαστη γενέτειραν, τα ωραία παιδικά χρόνια των, τις χαρές του Πάσχα στην αλησμόνητη Τραπεζούντα;».
Με αυτές τις γραμμές ξεκινά ο Αγαθάγγελος Φωστηρόπουλος (1895-1985) το άρθρο του με τίτλο «Πάσχα στην Τραπεζούντα», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Το Βήμα το 1962.
Και λίγο παρακάτω γράφει: «Οι φούρνοι της πόλης εμοσχομύριζαν από τα περίφημα πασχαλινά τσουρέκια», και «Οι νέοι εγύριζαν στα Ελληνικά καταστήματα και εμάζευαν χρήματα δια τα πυροτεχνήματα της Αναστάσεως στους εννέα ενοριακούς Ναούς της Τραπεζούντος»…
≈
Ο εκπαιδευτικός (και συγγραφέας) από την Ίμερα ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα αφότου εξορίστηκε από τους Τούρκους (το 1921) στο Ερζιγκιάν και στο Ερζερούμ, και μετά από πολλές ταλαιπωρίες. Είχε προλάβει όμως να υπηρετήσει ως σχολάρχης στην Αστική Σχολή της Ίμερας, και ως γυμναστής στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας.
Εγκαταστάθηκε στη Νάουσα, όπου παντρεύτηκε τη Δέσποινα Σαμανίδου, η οποία έγινε κατόπιν γνωστή από τα ποιήματα που δημοσίευσε ως Δέσποινα Φωστηροπούλου. Ο Αγαθάγγελος Φωστηρόπουλος υπηρέτησε στο Γυμνάσιο της Νάουσας ως γυμναστής, υπήρξε αρχηγός του Συστήματος Προσκόπων της πόλης, ενώ υπήρξε και ενεργό μέλος του τοπικού Ορειβατικού Συνδέσμου. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Αθήνα, και υπηρέτησε σε διάφορα γυμνάσια της Θεσσαλονίκης.
Ο Πόντος φυσικά δεν έφυγε ποτέ από το νου του.
Στο πλούσιο συγγραφικό έργο του ξεχωρίζουν έργα όπως Η Ίμερα του Πόντου (Θεσσαλονίκη, 1939), «Λαογραφικά και λεξιλόγιον Ίμερας του Πόντου», που δημοσιεύτηκε στους τόμους 11, 14, 15, 16, 17 και 19 του ετήσιου συγγράμματος Αρχείον Πόντου (βραβείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών), Γλυκειά πατρίδα, δράμα (Θεσσαλονίκη, 1949), Αρχαϊκά στοιχεία της ποντιακής διαλέκτου (Θεσσαλονίκη, 1957), Χαμέναι και ζωνταναί πατρίδες (Θεσσαλονίκη, 1958), «Τα παρχάρια του Πόντου» (δημοσιεύτηκε στο Ημερολόγιον του Πόντου), Μανουσάκια στην Ίμερα, ηθογραφικό διήγημα (Θεσσαλονίκη, 1961).
Με την εφημερίδα Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης συνεργαζόταν τακτικά, και στην ψηφιοποιημένη μορφή της αλιεύσαμε το άρθρο που ακολουθεί.