Περισσότερα από 324.000 κιλά τσουρεκιού, που θα διαθέσουν στην περσινή τιμή/κιλό, είναι πανέτοιμοι να διαθέσουν στην αγορά, ενόψει των εορτών του Πάσχα, οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης.
Μπορεί, δε, η κίνηση να καταγράφεται προς το παρόν υποτονική, αλλά τόσο η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια, όσο και ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Μάριος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι ο «βασιλιάς» των γλυκών του Πάσχα θα πρωταγωνιστήσει και φέτος στο εορταστικό τραπέζι.
Αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες έχουν προμηθευτεί όλα τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά που απαιτούνται, προκειμένου τα τσουρέκια τους να είναι αφράτα και γευστικά, και από τη Μεγάλη Δευτέρα οι φούρνοι τους θα πάρουν… φωτιά, όπως μας λένε χαρακτηριστικά.
Υποτονική προς το παρόν η κίνηση
Τα 580 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης θα φουρνίσουν τουλάχιστον από 300 κιλά (έκαστο) πασχαλινά τσουρέκια, λέει η κ. Κουκουμέρια, εκφράζοντας την ευχή να «ζεσταθεί» τόσο η πασχαλινή κίνηση, που τελικά οι αρτοποιοί να αναγκαστούν να φουρνίσουν περισσότερα. «Η κίνηση σήμερα που μιλάμε είναι ιδιαίτερα υποτονική σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και υπολογίζω ότι η μείωση ξεπερνά το 50%», σημειώνει και προσθέτει για πρώτη φορά στα 40 χρόνια ως επαγγελματίας αρτοποιός, μού μένουν απούλητα ψωμιά». Κάποτε, λέει, «η περίοδος της νηστείας ήταν η καλύτερη εποχή για τους αρτοποιούς, ακόμη καλύτερη και από τις εορτές των Χριστουγέννων και από κάθε άλλη γιορτή ή αργία, φέτος αυτό που ζούμε στους φούρνους μας είναι πραγματικά πρωτόγνωρο». Ενώ άλλες χρονιές τέτοιες ημέρες οι αρτοποιοί «έπαιρναν παραγγελίες», φέτος δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία για την κίνηση τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά την τιμή του τσουρεκιού, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» επισημαίνει ότι και φέτος θα πωλείται προς 13,5-15 ευρώ/κιλό και λίγο ακριβότερο θα είναι το γεμιστό με σοκολάτα, αν και, όπως διευκρινίζει, «οι Έλληνες καταναλωτές είναι παραδοσιακοί και για αυτό το γεμιστό τσουρέκι αφορά στο 5% με 8% επί των συνόλων που διατίθενται».
Η συγκράτηση τιμών από τους αρτοποιούς είναι «το δικό μας ευχαριστώ στους καταναλωτές με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή», σημειώνει η κ. Κουκουμέρια και προσθέτει: «Πέραν των λειτουργικών μας εξόδων, που έχουν πάρει φωτιά λόγω και ενέργειας, με βάση τις αυξήσεις των πρώτων υλών στα 12 ευρώ/κιλό το βούτυρο από 10,50 ευρώ/κιλό τα Χριστούγεννα και στα 13 ευρώ/κιλό η σοκολάτα, από 7-8 ευρώ/κιλό αντίστοιχα, κανονικά θα έπρεπε η τιμή του τσουρεκιού να είναι συν δύο ευρώ, κάτι που όμως αποφασίσαμε να απορροφήσουμε, γιατί και εμείς οι ίδιοι είμαστε καταναλωτές και κατανοούμε τις δυσκολίες των πολιτών».
Πάνω από 150.000 κιλά τσουρέκια διά χειρός ζαχαροπλαστών
Περισσότερα από 150.000 κιλά τσουρέκια είναι έτοιμοι να διαθέσουν στην πασχαλινή αγορά οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης, με τον επικεφαλής της Συντεχνίας τους Μάριο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η επάρκεια είναι δεδομένη, η διάθεσή μας γιορτινή και γλυκιά και η ποιότητα όλων των προϊόντων μας αδιαμφισβήτητη, πόσο μάλλον έναντι αυτών που διατίθενται από τις υπεραγορές».
Η πασχαλινή κίνηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ο κ. Παπαδόπουλος, ωστόσο, εκτιμά ότι από τη Μεγάλη Τρίτη, αν όχι νωρίτερα, οι καταναλωτές θα ξεκινήσουν τις ετοιμασίες τους για το γιορτινό τραπέζι. Βέβαια, όπως σπεύδει να προσθέσει, «εκτίμησή μου αποτελεί ότι φέτος το Πάσχα θα είναι περισσότεροι οι καταναλωτές που θα μπουν στα ζαχαροπλαστεία μας, βγαίνοντας ωστόσο με λιγότερες ποσότητες προϊόντων». Οι τιμές θα κυμαίνονται φέτος στα 12-16 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι, ενώ τα γεμιστά θα πωλούνται με το τεμάχιο και ανάλογα το βάρος τους και τον στολισμό τους, σύμφωνα με τον ίδιο.
Για τα σοκολατένια αβγά -το σήμα κατατεθέν των ζαχαροπλαστείων ενόψει των εορτών του Πάσχα- ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως θα πωλούνται με ένα μεγάλο εύρος τιμών και σε κάθε περίπτωση, «το κόστος τους είναι μικρότερο έναντι αυτών που πωλούνται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ». Προτρέπει, δε, τους καταναλωτές να εστιάσουν στην τιμή/κιλό, προκειμένου να το διαπιστώσουν και οι ίδιοι.
Τόσο η κ. Κουκουμέρια όσο και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφεραν ότι όσοι επιθυμούν να φουρνίσουν το τσουρέκι στο σπίτι τους ώστε αυτό να μοσχομυρίσει, θα μπορούν να προμηθευτούν τη ζύμη έτοιμη και έτσι οι νοικοκυρές, αφού το αφήσουν να φουσκώσει θα το βάλουν για…ψήσιμο. Μάλιστα, θα μπορέσουν να λάβουν όλα τα εύσημα της παρασκευής των τσουρεκιών, αφού οι επικεφαλής των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστών δεσμεύονται …να μην τους μαρτυρήσουν!
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ