Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, θα τελεστούν για μία ακόμα χρονιά στη Μεγαλόνησο διήμερες εκδηλώσεις, στις 18 και 19 Μαΐου, για τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με το επίκεντρο φέτος να βρίσκεται στο Παραλίμνι. Το πρόγραμμα, που δεν έχει αποκτήσει ακόμα την τελική του μορφή, εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνει:
- απόδοση φόρου τιμής
- πορεία από το οδόφραγμα της Δερύνειας μέχρι την κεντρική πλατεία του Παραλιμνίου
- πολιτιστική εκδήλωση με γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο
- τοποθετήσεις επισήμων.
Πληροφορίες του pontosnews.gr αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό.
Με απόφαση των συνδιοργανωτών, οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, προς τιμήν των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού της Κύπρου, το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον», με τη στήριξη του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας και προσωπικά του δημάρχου Γιώργου Νικολέττου.
Θα συμμετάσχουν ποντιακοί σύλλογοι από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης από την Αττική, οι οποίοι θα βρεθούν στην Κύπρο με επικεφαλής τους δημάρχους των περιοχών που εδρεύουν, Θόδωρο Μουριάδη και Γιάννη Κωνσταντάτο αντίστοιχα.
Στις εκδηλώσεις έχει προσκληθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Γεώργιος.
Η έναρξη στις 18 Μαΐου με πολιτιστική εκδήλωση
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργο Γεωργιάδη, οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8:00 το βράδυ της Κυριακής 18 Μαΐου, με πολιτιστική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Παραλιμνίου, όπου βρίσκεται και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου.
Η πολιτιστική εκδήλωση, είπε, έχει ως στόχο να τονιστεί η σύνδεση του πολιτισμού μεταξύ των δύο περιοχών του ελληνισμού, Πόντου και Κύπρου αλλά και να αναδειχθούν τα κοινά τους στοιχεία.
Θα συμμετάσχουν σε αυτήν τα μέλη των ποντιακών σωματείων που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και πολιτιστικοί σύλλογοι της Κύπρου με τα πολιτιστικά τους τμήματα.
Η κεντρική εκδήλωση και η απόδοση φόρου τιμής
Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 19 Μαΐου, στον ίδιο χώρο, όπως αναφέρει ο Γιώργος Γεωργιάδης, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.
Θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου σε περίπτωση που παρευρεθεί, οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο συγγραφέας Κώστας Καπετανίδης, απόγονος του δημοσιογράφου και εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη.
Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Πόντιοι καλλιτέχνες Αλέξης Παρχαρίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Γιάννης Πολυχρονίδης και Χρήστος Φιλιππιάδης.
Επίσης, θα παρουσιαστούν πολεμικοί χοροί από τη Πάφρα του Δυτικού Πόντου, που παραπέμπουν στο Αντάρτικο και στη «Ματωμένη Σπηλιά» και ο Πυρρίχιος χορός.
«Πρόθεση των συμμετεχόντων σωματείων, κυρίως από την Ελλάδα, είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής σε δύο σημεία. Στον αχυρώνα του Λιοπετρίου, όπου κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ τέσσερις αγωνιστές, οι Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού, Φώτης Πίττας και Χρήστος Σαμαράς, έδωσαν μεγάλη μάχη και θυσιάστηκαν κάνοντας ηρωική έξοδο και στους τάφους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού οι οποίοι σκοτώθηκαν από Τούρκους παρακρατικούς κατά τις αντικατοχικές διαδηλώσεις του 1996. Επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» κάθε χρόνο τέτοια μέρα πραγματοποιεί πορεία από το οδόφραγμα μέχρι την πλατεία του Παραλιμνίου. Σκοπός μας είναι να συνδυαστεί αυτή η πορεία με τις εκδηλώσεις φόρου τιμής», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».
«ΕΟΚΑ ου μ’ εθέσπισεν»
Ο Γιώργος Γεωργιάδης κάνει αναφορά και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και η οποία ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την έναρξη της ΕΟΚΑ. Τη συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού της Κύπρου, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».
Ομιλητές, σε κλίμα συγκίνησης και σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ξενής Ξενοφώντος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, ο Χάρης Φωκάς, εκπρόσωπος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος, ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάζαρος Καμπουρίδης.
Οι ομιλητές εστιάστηκαν στη θέση της Κύπρου στο σύγχρονο γεωστρατηγικό περιβάλλον.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης