Για το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρόμπερτ Κάπλαν, συγγραφέα, ειδικό στην εξωτερική πολιτική και γεωπολιτική στο Strausz-Hupé Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί με την Τουρκία και πρέπει να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν έχει επιλυθεί εδώ και 50 χρόνια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία και να συνεργαζόμαστε σε τομείς, που προωθούν τις σχέσεις των δύο λαών», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αυτοπροσδιορίστηκε ως «αισιόδοξος ρεαλιστής» και όχι ως αφελής, προσθέτοντας σε αυτό το πλαίσιο: «Γνωρίζω ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας, για αυτό και συνεχώς ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, την ώρα που προωθούμε τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ».
Σημείωσε ακόμα ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν εξαντλείται στις σχέσεις με την Τουρκία. «Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, διερευνούμε με τη βοήθεια αμερικανικών κολοσσών, όπως η Exxon και η Chevron, την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και θέλουμε να είμαστε έντιμοι συνομιλητές με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ […]. Είναι υποχρέωση μου να συνεργαστώ μαζί του, είναι θετικό ότι γνωριζόμαστε και θέλω να εργαστούμε πάνω σε μια σχέση που έχει στρατηγικό βάθος. Έχουμε κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, η σημασία της Ελλάδος ως προς τη γεωπολιτική και την οικονομική διάσταση είναι μεγάλη για τις ΗΠΑ».