Η συλλογική μνήμη το έχει καταγράψει ως το «Μαύρο Πάσχα» της Ανατολικής Θράκης, μολαταύτα σήμερα είναι ένα γεγονός λίγο-πολύ αποσιωπημένο, παρά την αιματηρή σφραγίδα των Νεότουρκων και των τριών πασάδων. Η 6η Απριλίου του 1914, όμως, σηματοδοτεί την απαρχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, που κορυφώθηκε το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.
Η φετινή 6η Απριλίου είναι η πρώτη επίσημη Ημέρα Μνήμης, καθώς μετά από καθυστέρηση περίπου 2,5 ετών υπεγράφη το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Με τους Εύζωνες να αποδίδουν τιμές φορώντας τη θρακική στολή, αλλά και τα λευκά, την επίσημη στολή της Προεδρικής Φρουράς, από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη η Αθήνα είπε το δικό της «Δεν ξεχνώ», μνημονεύοντας τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
Μετά τη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων έφτασαν με τα πόδια μέχρι το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.
Στη Θεσσαλονίκη, μετά τη δοξολογία στο ναό Αγίας Τριάδας στεφάνια κατατέθηκαν στο Μνημείο των Θρακών Ηρώων, ένα έργο του γλύπτη Γιάννη Τσάρα το οποίο είναι αφιερωμένο στους Χατζηαντώνη και Δόμνα Βισβίζη από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης, ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Ούτε σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί ξέχασαν το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών. Στις συγκεκριμένες πόλεις άλλωστε εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους τους 232.000 Θρακιώτες που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τους ακόμα 96.000 που οδηγήθηκαν στη Μικρά Ασία, σε καταναγκαστικά έργα, στο πλαίσιο του σχεδίου για την πλήρη εκτουρκισμό της περιοχής.
Στην Αλεξανδρούπολη η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού που βρίσκεται στον περίβολο.
Στην Ορεστιάδα, μετά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Θρακών Εθνομαρτύρων στην αίθουσα του Επισκοπείου φιλοξενήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον εκπαιδευτικό Γιώργο Ριζιώτη, ενώ ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αστεριάδης παρουσίασε τον πίνακα του αγιογράφου Σωτήρη Αθανασιάδη με θέμα «Η Θράκη και τα τέκνα της».
Παραδοσιακά τραγούδια ερμήνευσαν τα μέλη του Εργαστηρίου Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας «Το Γέννημα».
Στο Διδυμότειχο η κατάθεση στεφάνων έγινε στο Μνημείο Τιμής και Μνήμης Θρακών Προσφύγων. Ομιλήτρια η πολιτισμολόγος-ιστορικός Φωτεινής Γραμμενίδου, η οποία ανέπτυξε το ιστορικό πλαίσιο και τη σημασία της θρακικής μνήμης.
Στο Σουφλί η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο ναό Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός Λεμονιά Γκάγκου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.
Με επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων «Δεν ξεχνώ» είπαν ακόμα από τις Σέρρες, τη Φλώρινα, την Ξάνθη, την Κατερίνη, την Πτολεμαΐδα, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, το Ηράκλειο, και άλλες πόλεις.