Πόσες φορές δεν έχει συμβεί να ακολουθήσουμε μια συνταγή κατά γράμμα, και τελικά το αποτέλεσμα να είναι (επιεικώς) απογοητευτικό; Εμάς πρόσφατα μας συνέβη με το νηστίσιμο ρυζόγαλο, όπου στη μία συνταγή το corn flour ήταν πολύ λίγο και το αποτέλεσμα ήταν σούπα, στην άλλη η ζάχαρη ήταν πάρα πολλή, στην τρίτη το αποτέλεσμα θύμιζε περισσότερο …στόκο παρά επιδόρπιο.
Με αυτά ως «εφόδια» βάλαμε στόχο το τέλειο αποτέλεσμα, και ιδού! Το φτιάξαμε, το ξαναφτιάξαμε, το πετύχαμε και σας το παρουσιάζουμε.
Ιδανικό για όσους νηστεύουν η/και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, το ρυζόγαλο αυτό έχει δύο παραπάνω αρώματα (γαρίφαλο και πορτοκάλι), τα οποία όμως μπορείτε και να αγνοήσετε. Α! Και μια συμβουλή: Το γάλα ρυζιού είναι ιδανικό, σε αντίθεση με το γάλα αμυγδάλου που δίνει μια πολύ σφιχτή υφή (ο στόκος που λέγαμε).
ΥΛΙΚΑ
120 γρ. ρύζι γλασέ |
1 λίτρο γάλα ρυζιού |
1 πρέζα αλάτι |
1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη (προαιρετικά) |
ξύσμα πορτοκαλιού1 |
100 γρ. corn flour |
80 γρ. ζάχαρη καστανή |
2 βανιλίνες |
κανέλα για το σερβίρισμα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι και το καλύπτουμε με νερό και λίγο από το γάλα.2 Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο.
- Βράζουμε το ρύζι περίπου 30’, προσέχοντας μην εξατμιστούν τα υγρά. Αν δούμε ότι στεγνώνει πριν μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το γάλα.
- Ρίχνουμε στο ρύζι λίγο αλάτι, το γαρίφαλο σε σκόνη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Στο μεταξύ, σε ένα μπολάκι διαλύουμε καλά το corn flour σε γάλα.
- Όταν μαλακώσει τελείως το ρύζι προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τις βανιλίνες και το διαλυμένο corn flour, και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 15’, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να σχηματίζονται φουσκάλες.
- Μοιράζουμε σε μπολάκια και όταν κρυώσουν λίγο, τα βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με κανέλα, όπως το κανονικό ρυζόγαλο.