Σε πίστα χορού μετατράπηκε το πρωί του Σαββάτου ο χώρος μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου Έλληνες και Τούρκοι, μέλη χορευτικών συλλόγων από τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη αντίστοιχα, χόρεψαν μαζί χασάπικο και ζεϊμπέκικο.
Στη σκιά του Λευκού Πύργου, οι 60 χορευτές, πιάστηκαν στα… χέρια όχι για να μαλώσουν, αλλά για να χορέψουν, ενώ όπως είπε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο δάσκαλος της ακαδημίας ζεϊμπέκικου, Δημήτρης Καραμανλής, ορισμένοι εξ αυτών έχουν και ελληνική καταγωγή. Μάλιστα, ο επικεφαλής του τουρκικού χορευτικού τμήματος αποκάλυψε ότι ο παππούς του ήταν από την Καβάλα, ενώ χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη το «δεύτερο σπίτι του».
«Την ίδια υποδοχή που μας κάνουν όταν πηγαίνουμε εμείς, την ίδια και καλύτερη πρέπει να κάνουμε εμείς», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι στις σχολές χορού της Σμύρνης μαθαίνουν και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ όταν έρχονται στην Ελλάδα, θέλουν να μάθουν πώς χορεύεται το ελληνικό ζεϊμπέκικο, καθώς έχει διαφορές από την τουρκική, αλλά και την κυπριακή εκδοχή.
Ολιγοήμερες διακοπές στη Θεσσαλονίκη
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος ήταν και φέτος ο αριθμός των Τούρκων που επέλεξαν να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για ολιγοήμερες διακοπές με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού. Στην περιοχή του τουρκικού προξενείου, όπου βρίσκεται το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ, η παρουσία των Τούρκων τουριστών ήταν ιδιαίτερα αισθητή.
Χαρακτηριστικό της επισκεψιμότητας των Τούρκων τουριστών είναι το γεγονός ότι το 2024 περί τα 300.000 άτομα επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο μουσείο. Φέτος, παρά το γεγονός ότι είναι κλειστό λόγω εργασιών, οι Τούρκοι τουρίστες δεν παραλείπουν να το δουν έστω και από έξω, καθώς γίνει ξανά επισκέψιμο περίπου σε τρεις μήνες.