Εκατόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την ίδρυση του οικισμού Θρυλόριο, στη Ροδόπη και ο δραστήριος τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» διοργάνωσε στις 29&30 Μαρτίου, επιστημονική διημερίδα αφιερωμένη στον έναν αιώνα ζωής του χωριού που πήρε το όνομά του από τον Ύπατο Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών Tζορτζ Ντιβάιν Τρελόαρ. Η διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, με την υποστήριξη του δήμου Κομοτηνής και της εταιρείας «Αλέξανδρος ΑΤΕΒΕ», προσέλκυσε το ενδιαφέρον επιστημόνων, ερευνητών, εκπροσώπων των Αρχών και κατοίκων της περιοχής.
Επί δύο μέρες καθηγητές, ερευνητές και νέοι επιστήμονες της κοινότητας επικεντρώθηκαν σε θέματα την εξέλιξη του Θρυλορίου τοπογραφίας, ιστορίας, λαογραφίας και οικονομίας του Θρυλορίου, αναδεικνύοντας τη διαδρομή του χωριού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Παρουσίασαν την εξέλιξη του οικισμού, τη συμβολή των Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς και τις προσπάθειες διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.
Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Θρυλορίου κήρυξε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. Αφού εξήρε το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» που ξεπερνάει τα τοπικά όρια και συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τόνισε πως οι εργασίες του συνεδρίου αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την καταγραφή και ανάδειξη της πορείας ενός αιώνα.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου τόνισε πως με την επιστημονική διημερίδα ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την φυγή των Πόντιων προσφύγων από την πατρίδα και την εγκατάστασή τους στο χωριό, που άρχισαν το 2023.
«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έρχεται να καταγράψει την ιστορία και τη λαογραφία του Θρυλορίου, ενός αμιγώς ποντιακού χωριού που δημιουργήθηκε από την πρώτη γενιά Γαρσιτών και Κερασουντίων προσφύγων.Θέλουμε, επίσης, να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Tζορτζ Ντιβάιν Τρελοάρ, τον Ύπατο Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών, από τον οποίο πήρε το όνομά του το χωριό μας. Ο άνθρωπος αυτός σχεδίασε και στήριξε την εγκατάσταση του Θρυλορίου, καθώς και πολλών ακόμη οικισμών στην περιοχή μας», είπε η Χρύσα Μαυρίδου εκφράζοντας παράλληλα και μεταξύ άλλων την ευγνωμοσύνη της στον ομότιμο καθηγητή και ενός από τους επιστημονικούς υπεύθυνους της διημερίδας Μανόλη Σέργη καθώς και προς όλους τους εισηγητές, καθηγητές και νέους του χωριού που συμμετείχαν.
«Οι εισηγήσεις ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής ταυτότητας του χωριού, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες που το ίδρυσαν. Μέσα από το πλούσιο υλικό που παρουσιάστηκε, έγινε σαφές ότι η ιστορία του Θρυλορίου δεν είναι μόνο μια τοπική υπόθεση, αλλά αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης ιστορίας του προσφυγικού ελληνισμού.
Συνέδριο αφιερωμένο στα 100 χρόνια της ίδρυσης του Θρυλορίου)
»Η επιτυχία της διοργάνωσης αφήνει ως παρακαταθήκη μια σπουδαία συλλογή ερευνών, με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης. Οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν το έργο τους, διαφυλάσσοντας την ταυτότητα του Θρυλορίου και ενισχύοντας τη σύνδεση των νέων γενιών με τις ρίζες τους», σημειώνει ο Αλέξανδρος Χαντζόπουλος στο άρθρο του στην ιστοσελίδα paratiritis-news.gr.
• Με πληροφορίες από paratiritis-news.gr και το Center TV.
• Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες.