Ηλεκτρονικό λεξικό αποκτά η ποντιακή γλώσσα μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια πέντε χρόνων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
Η παρουσίαση και δημοσίευση της ιστοσελίδας του λεξικού «Lingua Pontica – Digital Terra» έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Απριλίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, (οδός Μητροπόλεως 46), στις 19:00.
Το λεξικό θα παρουσιάσουν οι υπεύθυνοι υλοποίησης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι των δύο συνεργαζόμενων σωματείων. Επίτιμη προσκεκλημένη ομιλήτρια, η γλωσσολόγος και έκτακτη συνεργάτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Ολυμπία Κύκλη.
Η αρχική ιδέα
Το εγχείρημα άρχισε να υλοποιείται το πρώτο διάστημα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, και αποτελεί προϊόν συνεργασίας των τριών σωματείων. Αφορμή αποτέλεσε η αναγκαιότητα μιας συγκεντρωτικής βάσης δεδομένων αναφορικά με το λεξιλόγιο της ποντιακής, ενός «εργαλείου» που θα προήγαγε και θα προωθούσε τη διάσωση, διάδοση, αλλά και μετάδοση των ποντιακών και ταυτόχρονα θα εκπλήρωνε λαογραφικούς, γλωσσικούς, αλλά και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Για τη δημιουργία του εργάστηκε ένα δίκτυο περίπου 50 συνεργατών, μελών των τριών σωματείων, οι οποίοι δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν άοκνα, καθώς το λεξικό θα εμπλουτίζεται συνέχεια. Τη βάση δεδομένων αποτελούν επιμελημένες πληροφορίες των πηγών και λήμματα ορθογραφημένα και εμπλουτισμένα με γλωσσικά και γραμματικά σχόλια, καθώς και ηχητική απόδοση. Η συλλογή μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 20.000 μοναδικά περασμένα λήμματα, από έξι διαφορετικές πηγές (λεξικά και ιδιωματικά γλωσσάρια) και έπεται συνέχεια.
Την επιστημονική –φιλολογική και γλωσσολογική- ευθύνη φέρει η φιλόλογος, γλωσσολόγος, διαπ. εκπ/τρια της ποντιακής γλώσσας και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης στους τομείς της Κοινωνιογλωσσολογίας και της Διδακτικής της Γλώσσας και των Διαλέκτων της, Αναστασία Μαχαιρίδου.