Έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος της πρόκειται να ασκήσει η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος της Ροντόλφ Μποσελού.
Η Μαρίν Λεπέν κρίθηκε ένοχη σήμερα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος από δικαστήριο του Παρισιού και καταδικάστηκε σε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια. Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο επρόκειτο να τα εκτίσει υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Επίσης της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.
Παράλληλα, η καταδίκη της θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της 56χρονης πολιτικού για τις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες παρουσιάζεται από δημοσκοπήσεις ως φαβορί.
«Αυτό είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία», είπε σε δημοσιογράφους έξω από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» στο Παρίσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική απόφαση επιβλήθηκε το μέτρο της «προσωρινής εκτέλεσης», δηλαδή η ποινή θα έχει άμεση εφαρμογή, παρά την άσκηση της έφεσης.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Σε αχαρτογράφητα νερά έβαλε η καταδίκη της Μαρίν Λεπέν τη γαλλική πολιτική σκηνή, με την ακροδεξιά να καταγγέλλει την απόφαση και να καλεί σε κινητοποιήσεις και τα περισσότερα κόμματα να κρατούν αποστάσεις από τη δικαστική απόφαση.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» του δικαστηρίου του Παρισιού, ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (κόμματος της Λεπέν), Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι «σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάστηκε άδικα: Ήταν η γαλλική δημοκρατία που σκοτώθηκε».
Ο ίδιος κάλεσε σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» κατά της καταδίκης Λεπέν, καταδίκη που την χαρακτήρισε «ένα σκάνδαλο δημοκρατίας». «Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική μας κινητοποίηση, ας τους δείξουμε ότι η βούληση του λαού είναι ισχυρότερη», είπε, αναρτώντας στο Χ έναν σύνδεσμο προς μια αναφορά στην ιστοσελίδα του κόμματος, η οποία καταγγέλλει «τη δικτατορία των δικαστών».
Αποστάσεις από την καταδικαστική απόφαση φαίνεται να πήρε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του κόμματος της γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία. «Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», είπε ο Μελανσόν, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την πεποίθηση του κόμματός του ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν δεν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λεπέν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».
Από διεθνές αντιδράσεις, εκείνοι που έσπευσαν να εκφράζουν τη στήριξή τους στη Λεπέν και να καταδικάσουν την εις βάρος της δικαστική απόφαση ήταν το Κρεμλίνο, ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς και ο Ίλον Μασκ.