Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ, συναντήθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και οι δύο συναντήσεις έγιναν σε θερμό κλίμα ενώ κατά τη διάρκειά τους επαναβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση των Ελλάδας-Ισραήλ.
Μητσοτάκης και Νετανιάχου συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Καλώς ήρθατε πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας.
Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε.
Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο προς μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθες, φίλε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. πρωθυπουργέ. Είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης.
Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Προσβλέπω πραγματικά στη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με δέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.
Prime Minister Benjamin Netanyahu met this evening, in Jerusalem, with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis.
PM Netanyahu and @PrimeministerGR @kmitsotakis first met privately and then held an expanded meeting.https://t.co/76Mhhc7Fhf pic.twitter.com/gjltZ3OeeT
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) March 30, 2025
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ κατά την οποία τάχθηκε υπέρ της άνευ όρων απελευθέρωσης όλων των ομήρων από τη Χαμάς και της επίτευξης νέας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα .τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στην Ιερουσαλήμ.
Σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση για να έρθουν πιο κοντά νέοι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα. «Θεωρώ ότι είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του» είπε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό, χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψή του σημείωσε: «Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε και είστε στο πλευρό μας σε αυτή την εξαιρετική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία αποτυπώνεται επίσης σε μια άλλη τραγωδία, της οικογένειας Καρούση, της οποίας ο γιος, ο Ιωνάς, ένα υπέροχο αγόρι, σκοτώθηκε σε μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα».
ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική κίνηση η επίσκεψη
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με ανακοίνωσή του την χαρακτηρίζει «εξόχως προκλητική κίνηση» καθώς όπως υποστηρίζει αποτελεί επί της ουσίας επιδοκιμασία της πολιτικής Νετανιάχου.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Ιερουσαλήμ εν μέσω κατάρρευσης της εκεχειρίας και της επανάληψης των ισραηλινών επιθέσεων, αδιαφορεί για τη γενοκτονία στη Γάζα και δεν συναντάται και με την παλαιστινιακή πλευρά, προκειμένου να λειτουργήσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, που παραδοσιακά είχαμε κατοχυρώσει».