Σβήνουν ώρα με την ώρα οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι εγκλωβισμένοι για πάνω από 48 ώρες στα ερείπια της Μιανμάρ μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, τον μεγαλύτερο στη χώρα μετά από έναν αιώνα.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας κάνει λόγο για 1.644 νεκρούς, 3.408 τραυματίες και 139 αγνοούμενους, ωστόσο εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα νούμερα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα, καθώς η χούντα ελέγχει ασφυκτικά τη ροή των πληροφοριών προς το εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, στην Μπανγκόκ, ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό ανήλθε στους 17 νεκρούς, όπως ανέφεραν σήμερα οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.
Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες στη Μιανμάρ, ενώ οι ομάδες διάσωσης φοβούνται ότι η βοήθεια δεν φτάνει στα μέρη που έχουν πληγεί περισσότερο. Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στη Μιανμάρ.
Μονομερής κατάπαυση του πυρός
Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.
Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.
Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της PDF όσο και ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές.