Να γίνει θεσμός το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου και να ακολουθήσει τα χνάρια του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών φιλοδοξούν η διοίκηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Επιτροπή Θεάτρου της – η πρώτη διοργάνωση (αφιερωμένη στον σπουδαίο Φίλωνα Κτενίδη) φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, και οι παραστάσεις ξεκινούν σήμερα το απόγευμα.
Τα παραπάνω ανέφερε στο pontosnews.gr ο συντονιστής της Επιτροπής Θεάτρου της Ομοσπονδίας και υπεύθυνος για την πρώτη διοργάνωση Θανάσης Λαβασάς, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αν το φεστιβάλ θα διοργανώνεται κάθε ένα ή κάθε δύο χρόνια.
«Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη διοργάνωση θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και με βάση τα δεδομένα θα συζητήσουμε τα μέλη της επιτροπής για την πορεία που θα ακολουθήσει στο μέλλον το φεστιβάλ. Επίσης, έξω από κάθε παράσταση θα υπάρχει κουτί αξιολόγησης, στο οποίο θα μπορεί να γράφει ανώνυμα ο κάθε θεατής, τι του άρεσε αλλά και τι δεν του άρεσε. Ως επιτροπή θα συγκεντρώσουμε όλες τις απόψεις και αυτές θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την πορεία που θα έχει στο εξής το φεστιβάλ», εξήγησε.
Το 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, με την έναρξή του να πραγματοποιείται σήμερα στις 18:30 στο Πολυλειτουργικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.
Τις τέσσερις πρώτες ημέρες (28-31 Μαρτίου) έξι παραστάσεις θα δοθούν στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ τις άλλες τέσσερις ημέρες (από τις 4 έως τις 7 Απριλίου) πέντε παραστάσεις θα ανέβουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Δήμου Καλαμαριάς.
Την πρώτη ημέρα θα δοθούν δύο παραστάσεις, ενώ δύο θα παρουσιάζονται και τις Κυριακές (11:30 και 19:30). Τις υπόλοιπες ημέρες του φεστιβάλ θα παρουσιάζεται μία παράσταση, στις 19:30.
Η διάσωση και διάδοση της ποντιακής διαλέκτου αποτελούν τον βασικό στόχο του 1ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ, σύμφωνα με τον Θανάση Λαβασά.
«Αυτοί οι βασικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη βιωματική εμπειρία του θεάτρου. Αυτό το βιωματικό παιχνίδι έχει μεγαλύτερη απήχηση στους νεότερους σε ηλικία, ενώ στους μεγαλύτερους φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις και εικόνες από τους παππούδες τους.
»Βέβαια, το φεστιβάλ έχει επίσης ως στόχους να παρουσιάσει τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα του ποντιακού λαού, τη λογική που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί μας διάφορές καταστάσεις αλλά και να αναδείξει το έντονο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό των Ποντίων, τα οποία υποδηλώνουν πολιτισμό και καταδεικνύουν μια ιδιαιτέρως αναπτυγμένη νοηματική αίσθηση», τόνισε ο Θανάσης Λαβασάς.

Κατά τον ίδιο, οι παραστάσεις του ποντιακού θεάτρου μπορεί να κατανοούνται πλήρως από τους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τη διάλεκτο, ενώ ταυτόχρονα λόγω των εμπειριών που έχουν αντιλαμβάνονται τα νοήματα, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τους νεότερους.
Όπως υποστήριξε ο συντονιστής της Επιτροπής Θεάτρου της ΠΟΕ, οι νεότεροι, ακόμα και να γνωρίζουν καλά τη διάλεκτο «δυσκολεύονται να καταλάβουν την παλαιά ηθογραφική νοοτροπία» του ποντιακού λαού.
«Θα μπορούσε να γίνει και με άλλα βήματα η διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, αλλά το καλύτερο μέσο είναι το θέατρο. Σε αυτό υπάρχει μια στιχομυθία και θα πρέπει να βγουν συναισθήματα στον ηθοποιό που βρίσκεται πάνω στη σκηνή. Στο θέατρο δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις για να γίνουν τα πάντα περισσότερο αντιληπτά», είπε.
Αισιοδοξία για την αναγέννηση του ποντιακού θεάτρου
Αισιοδοξία για την αναγέννηση του ποντιακού θεάτρου, το οποίο τα τελευταία χρόνια ακολουθεί εμφανώς πτωτική πορεία, εξέφρασε στο pontosnews.gr ο Θανάσης Λαβασάς. Σε αυτό αναμφισβήτητα θα βοηθήσει η διοργάνωση του φεστιβάλ, και κυρίως η μετατροπή του σε θεσμό.
«Πριν από 10-15 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, ανέβαιναν κάθε μήνα δυο-τρεις παραστάσεις ποντιακού θεάτρου, ενώ σήμερα θα θεωρήσουμε επιτυχία αν παρουσιαστούν μια-δυο παραστάσεις το εξάμηνο. Κάποτε υπήρχαν 50-60 θεατρικά σχήματα στη χώρα, όμως σήμερα καταγράψαμε συνολικά 14 σχήματα.
»Αυτό σίγουρα οφείλεται στη δυσκολία να βρεις άτομα που να γνωρίζουν καλά την ποντιακή διάλεκτο ή να θέλουν να την μάθουν καλά.
»Επίσης, το θέατρο είναι κάτι πιο δύσκολο σε σχέση με το χορό, για παράδειγμα, ο οποίος είναι κάτι πιο εύπεπτο. Ο καθένας σηκώνεται να χορέψει ποντιακούς χορούς για διάφορους λόγους. Για να εκτονωθεί, να διασκεδάσει, να γυμναστεί κτλ. Και στο θέατρο υπάρχει εκτόνωση και δέσιμο ομάδας, όμως σε αυτό πρέπει να καταθέσεις ψυχή και να συνδιαλλαγείς. Με τις ενέργειές μας προσπαθούμε να έχει μέλλον το ποντιακό θέατρο, διότι το θεωρούμε βασικό πυλώνα της ποντιακής κουλτούρας», τόνισε ο Θανάσης Λαβασάς.
Τέλος, έκανε την εκτίμηση ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός θεατών θα παρακολουθήσει τις παραστάσεις του φεστιβάλ, παρά το γεγονός ότι θα διαρκέσει οκτώ ημέρες.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης