Με θέμα «Νηστεία και διατροφή στον Πόντο» πραγματοποιήθηκε το τρίτο μάθημα του Σχολείου Αυτάρκειας της σχολής γονέων του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».
Στο πλαίσιο του μαθήματος, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου Διατροφή στον Πόντο του καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ Θωμά Σαββίδη και στη συνέχεια μαγείρεψαν υπό τις οδηγίες της βραβευμένης μαγείρισσας Ελένης Σιδηροπούλου, αλλά και της μητέρας της.
Εστιάζοντας στα νηστίσιμα φαγητά, ο Θ. Σαββίδης αναφέρθηκε στα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό η ποντιακή κουζίνα και στη συνέχεια η Ελ. Σιδηροπούλου παρουσίασε τη συνταγή για το υβριστόν και όλοι οι παρευρισκόμενοι, με τη βοήθειά της, παρασκεύασαν ο καθένας το δικό τους ζυμάρι και έψησαν στο σάτσ’ τα νόστιμα φύλλα.
Για το τέλος η μητέρα της Ελ. Σιδηροπούλου, Βαγγελιώ, μύησε τους παρόντες στα μυστικά που οδηγούν σε ένα πετυχημένο λάχανο τουρσί όπως το έφτιαχναν στον Πόντο, τα λεγόμενα στύπα.
Το μάθημα έκλεισε με γευστική δοκιμή, κατά την οποία όλοι δοκίμασαν από τις υπέροχες ποντιακές νοστιμιές.