Όλοι οι Πόντιοι γνωρίζουν τον τραγουδιστή Χρύσανθο (Θεοδωρίδη), το αηδόνι του Πόντου, έναν άνθρωπο που εξέφρασε με τη μοναδική του φωνή και τη συνοδεία της λύρας τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς του ποντιακού ελληνισμού.
Αυτό που δυστυχώς δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι υπήρξε ένας ακόμη Χρύσανθος, επίσης Πόντιος με σπουδαία φωνή, που κόσμησε ως ιεροψάλτης αναλόγια της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας.
Πρόκειται για τον Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (ΜΧΕ) και για πολλά χρόνια πρωτοψάλτη του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης τη μνήμη του οποίου τίμησε το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» σε εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στον ίδιο ναό του Πολιούχου, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025.
Ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος (γεννημένος στην Τραπεζούντα το 1920) έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της βυζαντινής μουσικής καθώς πέρα από το γεγονός ότι έψαλε στο ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, διαμόρφωσε, μαζί με τον Αθανάσιο Καραμάνη πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γρηγορίου και τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο πρωτοψάλτη του καθεδρικού ναού της του Θεού Σοφίας, το εκκλησιαστικό μουσικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης της εποχής.
Υπήρξε όπως και οι δυο άλλοι σπουδαίοι του είδους, καθηγητής στη σχολή βυζαντινής μουσικής της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και χοράρχης στη χορωδία του συλλόγου ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», ενώ συνέγραψε και πολλά μουσικά βιβλία που μέχρι σήμερα ψάλλονται στα αναλόγια όλης της Ελλάδας.
Παράλληλα υπήρξε μια από τις καλύτερες φωνές του χώρου της βυζαντινής μουσικής, με εντυπωσιακές ψηλές (ήταν υψίφωνος) αλλά και από τους καλύτερους μάστορες της ψαλτικής τέχνης εξαιτίας της βαθιάς γνώσης της μουσικής που είχε και η οποία ξεπερνούσε τα όρια της βυζαντινής, καθώς είχε σημαντικές γνώσεις και της ευρωπαϊκής μουσικής. Ήταν άλλωστε πτυχιούχος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και διπλωματούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Πηγή ieropsaltis.com).
Μέλος του Σωματείου Παναγία Σουμελά
Πέρα από σπουδαίος ψάλτης, ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος ήταν και θερμός Πόντιος που δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του και γι΄ αυτό όπως είπε και στην εκδήλωση του Σαββάτου ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, για τον Διγενή της Βυζαντινής Μουσικής, όπως είχε χαρακτηριστεί, ήταν σημαντικό μέλος του σωματείου από τη δεκαετία του 1960 και συνέβαλλε καθοριστικά στην πορεία του και στη συνέχεια την πορεία του ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» έχοντας ενεργητική και ουσιαστική παρουσία στις συνελεύσεις και τις διοικητικές διαδικασίες.
Συμμετείχε σε λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ως χοράρχης, οργάνωνε και καθοδηγούσε βυζαντινούς χορούς στις πανηγύρεις του Δεκαπενταύγουστου αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».
Η ομιλία του Γιώργου Τανιμανίδη στο 1:10:35 του βίντεο που ακολουθεί.
Για την όλη προσφορά του στην ψαλτική τέχνη ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και διπλώματα, από μητροπόλεις, συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς, ενώ το 1975 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως». Πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου 1988.
Είναι τόσο μεγάλο το έργο και η σημασία της παρουσίας του Χρύσανθου Θεοδοσόπουλο στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής που αποτέλεσε θέμα διδακτορικής διατριβής (του π. Βασιλείου Αποστολίδη) με τίτλο: «Ο πρωτοψάλτης Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος (1920-1988): συμβολή στην ιστορία, ερμηνεία και εκτέλεση της ψαλτικής στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος» την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων ως επίσημος προσκεκλημένος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο οποίος και έκανε μια συγκινητική ομιλία, για τον μεγάλο δάσκαλο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» που απέδωσε βυζαντινούς ύμνους υπό την χοραρχία αρχικά του πρωτοψάλτου και στη συνέχεια του λαμπαδάριου του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου του Πολιούχου.
Επίσης, στην εκδήλωση, μίλησαν ο Παύλος Γιωγιός, δικηγόρος και μαθητής του μακαριστού Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου, όπως επίσης και μια εκ των τεσσάρων τέκνων του, η Δαρεία Θεοδοσοπούλου.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκαν ηχητικά αποσπάσματα από τις ψαλμωδήσεις του Άρχοντος όπως επίσης και βιντεοπροβολή.