Στον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου Πεσόντων της Μελβούρνης πρόκειται να διεξαχθεί αύριο, Κυριακή, η μεγάλη ελληνική παρέλαση της ομογένειας για την 25η Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βικτοριανής Επιτροπής Εθνικής Επετείου, το φετινό πρόγραμμα θα τιμήσει τις θυσίες του παρελθόντος, ενώ παράλληλα θα γιορτάσει την ελληνική κληρονομιά με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό.
Το αυριανό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσης επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, γλέντι στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, ενώ ανήμερα της εθνικής επετείου, την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί έπαρση της ελληνικής σημαίας στην πλατεία Ομοσπονδίας.
Αναλυτικά, οι αυριανές επετειακές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 12:30 (τοπική ώρα) με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων και ακολουθήσει τελετή η οποία θα τιμήσει τη μακροχρόνια φιλία και τη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας, με κατάθεση στεφάνων προς τιμή της κοινής ιστορίας και των θυσιών των δύο χωρών.
Μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η παρέλαση των ελληνικών κοινοτήτων, σχολείων, πολιτιστικών ομάδων και βετεράνων στη λεωφόρο Birdwood μέχρι το ΕλληνοΑυστραλιανό Μνημείο (σημείο τερματισμού).
Όπως αναφέρει το πρόγραμμα, «καθώς η παρέλαση θα περνάει μπροστά από το Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο, οι συμμετέχοντες θα αποδώσουν φόρο τιμής στους ήρωες της Αυστραλίας και της Ελλάδας που θυσιάστηκαν για τα απώτερα ιδανικά. Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει μια συγκινητική υπενθύμιση της σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών. Η παρέλαση θα αποδώσει τιμή στον ελληνικό πολιτισμό και στη συνεισφορά των Ελληνο-Αυστραλών στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Βικτόριας».
Μετά την παρέλαση, στις 14:30, τα μέλη της παροικίας θα γιορτάσουν την επέτειο στο Ελληνικό Μουσείο, με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς, εδέσματα και εκθέσεις εικαστικών.
Τέλος, την Τρίτη 25 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Πλατεία Ομοσπονδίας της Μελβρούνης (Federation Square), στις 09:00 π.μ. με ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αυστραλίας.
Στο Σίδνεϊ
Στο Σίδνεϊ, η επέτειος θα τιμηθεί στην εμβληματική Όπερα της πόλης, υπό τη διοργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας.
Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Κενοτάφιο του Martin Place, στις 13:00 (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση προς την Όπερα του Σίδνεϊ.
Παρούσα στους εορτασμούς του Σίδνεϊ θα είναι αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, ενώ φέτος το άγημα της Προεδρικής Φρουράς δεν θα επισκεφθεί τη Μελβούρνη και θα συμμετάσχει μόνο στις εκδηλώσεις για την Εβδομάδα ANZAC στην Αδελαΐδα και το Σίδνεϊ, από τις 28 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου.