Τι κι αν είναι Σαρακοστή, ένας καλός μουσακάς είναι πάντα το must της ελληνικής κουζίνας. Έτσι, από τις συνταγές του αγαπημένου μοναχού Επιφάνιου (όπως δημοσιεύονταν στο περιοδικό γαστρονόμος της εφ. Καθημερινή) αλιεύσαμε την αγιορείτικη εκδοχή του κλασικού αυτού πιάτου.
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο νηστίσιμο μουσακά με αρωματική γέμιση ντομάτας, μυρωδικών και καρυδόψιχας.
Αυτό που δίνει τον τόνο, είναι 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ. |
4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ. |
5 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα |
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες |
1,5 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες |
350 γρ. φρυγανιά, τριμμένη |
350 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη |
λίγη κανέλα σκόνη |
λίγο κύμινο σκόνη |
λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο |
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού |
αλάτι, μαυροπίπερο |
100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις βάζουμε σε ένα τρυπητό και τις αφήνουμε για 60’ τουλάχιστον. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας να φύγουν τα νερά.
- Σε άφθονο ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και ύστερα τις μελιτζάνες.
- Αφήνουμε και τα δύο σε ξεχωριστά σκεύη με απορροφητικά χαρτιά, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
- Στον ταβά ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 15’, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15’.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα με τη φρυγανιά και την καρυδόψιχα. Αυτή είναι η γέμισή μας.
- Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε μία σειρά πατάτες και ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγη από τη γέμιση.
- Κατόπιν στρώνουμε μία σειρά μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δηλαδή γέμιση, πατάτες κ.ο.κ. Κανονίζουμε έτσι ώστε τα υλικά μας να μας φτάσουν για δύο σειρές πατάτες και δύο σειρές μελιτζάνες.
- Καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε στο φούρνο το μουσακά, και σε 30’ θα έχει ροδίσει και θα είναι έτοιμος.
♦ Καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε, γιατί αλλιώς δεν θα κοπεί σωστά.