Με 157 ψήφους κατά και 136 υπέρ απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν κατά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Η διαδικασία στη Βουλή ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ημέρες σκληρής αντιπαράθεσης, με ρεκόρ διάρκειας, αλλά και ομιλητών. Η ψηφοφορία διεξήχθη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού και κυρίως της έλλειψης οποιασδήποτε πειστικής εναλλακτικής πρότασης».
Από την ψηφοφορία είχαν εκ των προτέρων αναγγείλει ότι θα απέχουν, τόσο ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και οι Σπαρτιάτες.
Την πρόταση δυσπιστίας είχαν υπογράψει συνολικά 85 βουλευτές – 33 από το ΠΑΣΟΚ, 26 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 11 από τη Νέα Αριστερά, έξι από την Πλεύση Ελευθερίας, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές-προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας και οι ανεξάρτητοι Ευ. Αποστολάκης, Ιω. Σαρακιώτης και Μπ. Μπαράν.
Αναθεώρηση άρθρων εκλογής Δικαιοσύνης και περί ευθύνης υπουργών
«Ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος επειδή τον ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και αυτή η παράταξη έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μέχρι τις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση αυτή θα έχει την πλειοψηφία που της έδωσαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές, είτε σας αρέσει, είτε όχι κ. Ανδρουλάκη» υπερτόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027.
Αναφερόμενος στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε ότι «πρώτος ομολόγησα ότι στην τραγωδία το βαθύ κράτος συγκρούστηκε με το ανθρώπινο λάθος και το βαθύ κράτος νίκησε. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί. Η τραγωδία έγινε επί δικών μας ημερών αλλά κάνετε μεγάλο λάθος κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη αν πιστεύετε ότι δεν έχετε και εσείς το δικό σας μερίδιο ευθύνης. Είναι δύσκολη η προσπάθεια να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν έγινε συγκάλυψη. Αλλά το 85% της κοινωνίας θεωρεί ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί. Αυτό δεν σας προβληματίζει;», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά σαν σήμερα το 2004 και έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του κόντρα στο πελατειακό κράτος και κόντρα σε αντιλήψεις για τις οποίες δεν δίστασε να συγκρουστεί και με τη δική του παράταξη.
«Πίστευα και πιστεύω ότι η μεγάλη παθογένεια του τόπου είναι αυτό το βαθύ κράτος. Η παράταξή μας έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης. […] Μιλήσατε κ. Ανδρουλάκη για μεγάλες συνταγματικές αλλαγές και επειδή έχουμε μπροστά μας συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία επιβάλλει την ανάγκη να διαμορφώσουμε κάποιες ευρύτερες συναινέσεις έχω να σας κάνω μία πρόταση. Να συμφωνήσουμε τώρα σε τέσσερα θέματα. Δύο θα τα θέσετε εσείς και δύο εμείς. Μιλήσατε για την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τον τρόπο επιλογής της».
«Εγώ είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο για τον τρόπο επιλογής της Δικαιοσύνης και το άρθρο 86 του συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών».
«Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης θα πρέπει να μη δίνουμε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προστατεύει πολιτικούς από την εκάστοτε πλειοψηφία. Ο τρόπος που λειτουργούν οι εξεταστικές επιτροπές δεν εξυπηρετούν γιατί εσείς ήδη έχετε δικάσει τον κ. Τριαντόπουλο. Δύο άρθρα αναθεωρητέα από πλευράς ΝΔ. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τα δικά σας στελέχη είναι προστατευμένα. Την αποσβεστική προθεσμία εμείς την αλλάξαμε και τα δικά μας στελέχη δεν είναι προστατευμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του.
Ν. Ανδρουλάκης: Παρέλαση αλαζονείας
«Εδώ και τρεις μέρες ο λαός παρακολουθεί μια παρέλαση αλαζονείας και υποκρισίας» είπε στην αρχή της ομιλίας του στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας o Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ξανά πως, «βομβαρδίζετε την Βουλή με Fake news τρεις μέρες τώρα. Τρεις μέρες τώρα, εάν τα μετρήσουμε, δεν μπορούμε να βρούμε αρχή και τέλος. Γιατί το κάνετε αυτό; Προφανώς πίσω από όλα αυτά, θέλετε να αποκρύψετε τις εγκληματικές σας ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών».
Σ. Φάμελλος: Έξι χρόνια απαξιώνετε τον σιδηρόδρομο
«Η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει στην κοινωνία που ζητάει απαντήσεις και το έχει δηλώσει καθαρά και ξάστερα. Δεν σας εμπιστεύεται κύριοι της κυβέρνησης. Με τη στάση σας αποδείξατε ότι είστε διχαστικός κ. Μητσοτάκη (..) Από το μέιλ του κ. Τριαντόπουλου προκύπτει ότι υπάρχει και ρόλος και ευθύνη και συμμετοχή και γνώση των παράνομων πράξεων και άλλων υπουργών. Αντί να δώσετε απαντήσεις, ήρθατε να κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Οι πολίτες στέκονται ενωμένοι απέναντι στον αυταρχισμό των ΜΑΤ που εκτελούν εντολές δικές σας», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος.
Τρικάκια στην Ολομέλεια
Την απομάκρυνση μικρής ομάδας νέων οι οποίοι εισήλθαν στη Βουλή με προσκλήσεις της Νέας Αριστεράς και πέταξαν τρικάκια από τα θεωρεία, ζήτησε από τη φρουρά του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Το επεισόδιο συνέβη κατά την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.
Λίγα λεπτά αργότερα, εκδόθηκε ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, σύμφωνα με την οποία «στον αγώνα ενάντια στη συγκάλυψη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Και αυτό έκαναν μέσα στο κοινοβούλιο. Φοιτητές μεταξύ των οποίων μέλη της Νέας Αριστεράς προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας μεταδίδοντας το αίτημα των μεγάλων συγκεντρώσεων: να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Χαιρετίζουμε τη θαρραλέα τους πρωτοβουλία. Οξυγόνο παντού!».
Οι νέοι ακούστηκαν να φωνάζουν «είστε ένοχος» και στα τρικάκια που πέταξαν αναγράφονταν οι λέξεις «φύγετε τώρα» πάνω από τα πρόσωπα των Χρ. Τριαντόπουλου, Κ. Μητσοτάκη και Κ. Αχ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός, που βρισκόταν ήδη στο βήμα, σχολίασε: «Συμβαίνουν αυτά κε πρόεδρε (της Βουλής)» [. . .] Λίγος ακτιβισμός στο κοινοβούλιο δεν θα διαταράξει την ομαλή ροή της συζήτησης».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης επέβαλε «ποινή» προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς να μην παραλαμβάνει επίσημες προσκλήσεις για είσοδο στη Βουλή, καθώς, όπως ανέφερε, «αρνήθηκε να πιστέψει» ότι τα άτομα που προέβησαν σε αυτή την πράξη εντός της ολομέλειας εισήλθαν στη Βουλή με επίσημες προσκλήσεις από την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ομάδα. […] Μέχρι το τέλος της περιόδου δεν πρόκειται να ξαναεπιτρέψω να παραλάβουν ποτέ καμία επίσημη πρόσκληση» ανέφερε συγκεκριμένα.
Ρεκόρ διάρκειας και ομιλητών
Ρεκόρ διάρκειας, αλλά και ομιλητών σημειώθηκε κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκαν συνολικά 172 ομιλητές, σε μία τριήμερη συζήτηση, που διήρκεσε περισσότερο από 42 ώρες.
Ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι την πρώτη ημέρα, Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 3:27′ το ξημέρωμα. Η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας, Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025, ολοκληρώθηκε στις 4:30′ το πρωί. Επίσης, ότι έχουν μιλήσει 126 βουλευτές εκ του καταλόγου, εννέα κοινοβουλευτικοί εκπροσώπηση, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, δύο πρώην πρωθυπουργοί, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων και ο πρωθυπουργός.