Με μαζικότητα που όμοιά της δεν έχει ζήσει η Θεσσαλονίκη εδώ και δεκαετίες πραγματοποιήθηκε σήμερα η συγκέντρωση και η πορεία στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Συνδικάτα εργαζομένων, φορείς, σωματεία, φοιτητές, μαθητές και κυρίως απλοί πολίτες χωρίς την ιδιότητα μέλους κόμματος ή οργάνωσης κατέκλυσαν την οδό Εγνατία από το ύψος της Καμάρας σχεδόν μέχρι το Βαρδάρι, ενώ ο χώρος, στο άγαλμα του Βενιζέλου που έγινε η κεντρική συγκέντρωση ήταν ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο. Οι διαδηλωτές αναπτύχθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους από την παλιά παραλία μέχρι την πλατεία αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι πάνω από την Εγνατία, οι οδοί Φιλίππου και Ολύμπου έκλεισαν από κόσμο στο ίδιο ύψος.
Στο άγαλμα Βενιζέλου η μητέρα ενός από τα θύματα της τραγωδίας, Ελένη Βασσάρα, συγγενείς θυμάτων και εκπρόσωποι σιδηροδρομικών και σωματείων εργαζομένων απαίτησαν «την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των αιτιών του δυστυχήματος» και την απόδοση ευθυνών «σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς», καθώς και την «καταδίκη των πολιτικών που έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτήν την κατάσταση», ζητώντας παράλληλα τη «δικαίωση των θυμάτων» και «ασφαλή σιδηρόδρομο». «Είναι ημέρα μνήμης και ημέρα αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης. Πολλοί επιζήσαντες είναι τραυματισμένοι ψυχικά. Το πένθος μας γίνεται πένθος όλης της χώρας» είπε η κ. Βασσάρα.
«Το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του σωματείου Εργαζομένων στην Beta CAE, συνάδελφος θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, Φίλιππος Λαζαρίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα το πάμε ως το τέλος. Δε θα σταματήσουμε αν δεν τιμωρηθούν όλοι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Δεν είναι πρόσωπα αλλά και πολιτικές που έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο εργαζόμενος στην Hellenic Train, συγγενής θύματος, Νίκος Τσακλίδης ανέφερε: «Χάσαμε έντεκα συναδέλφους. Από όλους τους χώρους δουλειάς των σιδηροδρόμων. 57 οικογένειες μετρήθηκαν, βρέθηκαν λειψές. Εμείς οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε λιγότεροι».
Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ένα κομμάτι της συνέχισε μέσω της οδού Αγίων Πάντων προς το Διοικητήριο. Ένα άλλο τμήμα της πορείας κινήθηκε προς την Καμάρα, ενώ ο κύριος όγκος της πορείας παρέμεινε στην οδό Μοναστηρίου στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.
Μικρής έκτασης επεισόδια
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στον σταθμό, στο χώρο στάθμευσης αστικών λεωφορείων – που ωστόσο δεν στάθμευσαν εκεί σήμερα λόγω της απεργίας – όταν ομάδα διαδηλωτών με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, με κουκούλες και υγειονομικές μάσκες ξεχώρισαν από την πορεία και πλησίασαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε ρίψη μολότωφ και αντικειμένων προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με οβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Ρίψη αντικειμένων έγινε από μικρό αριθμό ατόμων και σε κλούβα της αστυνομίας στην οδό Μιχαήλ Καλού.
Μικρής διάρκειας ένταση σημειώθηκαν πριν από λίγη ώρα στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου με Ιασωνίδου. Ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε πέταξαν βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς που έφραξαν με λεωφορεία της ΕΛΑΣ το δρόμο προς Αγίου Δημητρίου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με μεμονωμένη χρήση κρότου λάμψης. Ένταση νωρίτερα σημειώθηκε και έξω από το κτίριο του ΕΚΘ ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο συνολικός αριθμός αριθμός των προσαχθέντων είναι 15.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.