Εθνικό δράμα που «πρέπει να ενώνει την κοινωνία μας κάτω από ένα κοινό αίτημα: το αίτημα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης» χαρακτήρισε τα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως πρόσθεσε, ταυτόχρονα είναι «και ένα αίτημα σύγκρουσης με λάθη, καθυστερήσεις, χρόνιες ανεπάρκειες, κακοδαιμονίες του κρατικού μηχανισμού που αναδείχθηκαν δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο εκείνο το βράδυ».
Για τις διαδηλώσεις που θα γίνουν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πολλοί «θα βρεθούν στις πλατείες για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. Για να στείλουν το αυτονόητο μήνυμα να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να απαιτήσουν από την πολιτεία, δικαιολογημένα, καλές και ασφαλείς συγκοινωνίες».
«Σίγουρα θα βρεθούν και ορισμένοι που θα διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης» είπε, και συμπλήρωσε ότι η αστυνομία «θα είναι εκεί για να προστατέψει τους συμμετέχοντες και το συνταγματικό δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. Είναι μια στάση ευθύνης που αναμένουμε και από τους διοργανωτές και συμμετέχοντες των εκδηλώσεων».
Επαναλαμβάνοντας τα περί πολιτικής αποσταθεροποίησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επί λέξει: «Είναι όμως ταυτόχρονα αλήθεια ότι κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν το συλλογικό πένθος σε μια ευκαιρία ενός νέου διχασμού, να καπηλευθούν τον πόνο ως μοχλό των δικών τους σκοπιμοτήτων και να υποβιβάσουν την οδύνη σε ένα φθηνό κομματικό σύνθημα. Επιμένω σε αυτό καθώς είναι πλέον φανερή η απόπειρα συγκεκριμένων κύκλων να μεταβάλουν αυτό το κλίμα συγκίνησης σε ένα κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης».
Μητσοτάκης: «Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας και της ομαλότητας στην πατρίδα μας, πολύ περισσότερο σε έναν κόσμο που βιώνει τεκτονικές αναταράξεις».
Τόνισε δε ότι «η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις πάνω και τις κάτω πλατείες, δεν θα τις ξαναζήσει» και συμπλήρωσε ότι «η κοινωνία ξέρει καλά πού οδηγούν οι εξαλλοσύνες και οι κάθε τύπου ακρότητες». «Όσοι οραματίζονται την αυριανή ημέρα ως ένα ορόσημο για βίαιες ανατροπές θα μας βρουν απέναντι» επεσήμανε.