Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ καταψήφισαν μαζί με τη Ρωσία το σχέδιο απόφασης Ουκρανίας και Ευρωπαίων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το οποίο καταδίκαζε την κατάλυση της ουκρανικής κυριαρχίας και ζητούσε την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Αντ΄ αυτού έφεραν δικό τους Σχέδιο Ψηφίσματος με τίτλο «Ο δρόμος προς την Ειρήνη» το οποίο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με δέκα θετικές ψήφους-συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας- και πέντε αποχές (Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Δανία). Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα για το ουκρανικό που υιοθετείται από το Σ.Α, τρία χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Αδιέξοδο στις τροπολογίες
Οι τρεις τροπολογίες που προτάθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν υιοθετήθηκαν, οι δύο εκ των οποίων λόγω του ρωσικού βέτο. Απορρίφθηκαν ωστόσο και οι δύο τροπολογίες που πρότεινε η Ρωσία καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έδωσαν τη θετική τους ψήφο.
Το ψήφισμα των ΗΠΑ
Το Ψήφισμα των ΗΠΑ έχει ως εξής: «Θρηνώντας για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας επαναλαμβάνει ότι ο κύριος σκοπός των Ηνωμένων Εθνών, όπως εκφράζεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και η ειρηνική επίλυση διαφορών. Προτρέπουμε σε ένα γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών και μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
Η αμερικανική δήλωση
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ειλικρινά την υποστήριξη των μελών του Συμβουλίου για το Ψήφισμα αυτό και επικροτούν τη δράση, την πρώτη που το Συμβούλιο εδώ και τρία χρόνια έλαβε σχετικά με την Ουκρανία για να ζητήσει αποφασιστικά τον τερματισμό της σύγκρουσης. Αυτό το ψήφισμα μας βάζει στο δρόμο προς την ειρήνη. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Τώρα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε η Αναπ. Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ πρέσβης Ντόροθι Σέι.
Τι είπαν Τραμπ και Μακρόν
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για το Ουκρανικό.
Τα νεότερα στοιχεία, που ωστόσο προέκυψαν είναι οι αναφορές του προέδρου Τραμπ ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί, ίσως και την προσεχή εβδομάδα, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχόταν – όπως του είπε – την εγκατάσταση ειρηνευτικής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας σε περίπτωση συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, που κάθε άλλο παρά αποκλείει την συμμετοχή της Γαλλίας στην εν λόγω δύναμη, υπογράμμισε ότι για να είναι ισχυρή και αξιόπιστη η παρουσία της θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η αλληλεγγύη των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης. Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την επίτευξη – προηγουμένως – εκεχειρίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι από το αν και κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η εκεχειρία θα κριθεί και η σοβαρότητα της Μόσχας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.