Πρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ειρήνη για τη χώρα του.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο σήμερα, παραμονή της τρίτης επετείου της ρωσικής εισβολής, είπε αστειευόμενος ότι μπορεί να ανταλλάξει την αποχώρησή του από την προεδρία με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι θα ήθελε να δει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ως εταίρο της Ουκρανίας – κάτι περισσότερο από έναν απλό διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. «Στ’ αλήθεια θέλω να είναι κάτι περισσότερο από απλή διαμεσολάβηση […] αυτό δεν αρκεί», είπε.
Σημείωσε ότι θέλει να τον συναντήσει πριν από μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πρέπει να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. «Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να είναι δίκαιη, δηλαδή [να διεξαχθεί] προτού ο Τραμπ συναντήσει τον Πούτιν».
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον και το Κίεβο βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία έχει γίνει σημείο διαφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η υποστήριξη κατά της Ρωσίας είναι σημαντική για την Ουκρανία. «Σημειώνουμε πρόοδο», είπε, επισημαίνοντας ότι αξιωματούχοι των δύο πλευρών είχαν έρθει σε επαφή για το θέμα της συμφωνίας νωρίτερα σήμερα. «Δεν θα υπογράψω για κάτι που θα πληρώνουν δέκα γενιές Ουκρανών».
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν προσβλήθηκε από το γεγονός ότι ο Αμερικανός ομόλογός του τον αποκάλεσε πρόσφατα «δικτάτορα».
«Δεν θα περιγράψω ασφαλώς τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Τραμπ ως “κομπλιμέντο”. Θα αισθανόταν κάποιος προσβολή με τη λέξη “δικτάτορας” εάν ήταν δικτάτορας», τόνισε. «Εγώ είμαι εκλεγμένος πρόεδρος», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα ήθελε να μείνει «στην εξουσία για δεκαετίες».
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβει τη θέση του και να κομίσει εγγυήσεις ασφαλείας ώστε να βοηθήσει το Κίεβο να προστατευθεί από μια νέα ρωσική επίθεση έπειτα από μια ενδεχόμενη συμφωνία για το τέλος των εχθροπραξιών.
«Θα ήθελα πολύ εκ μέρους του Τραμπ αμοιβαία κατανόηση», επισήμανε. «Εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους του Τραμπ είναι απαραίτητες», πρόσθεσε, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε ορισμένα σημεία της ρητορικής του Κρεμλίνου, με φόντο τις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις οποίες έχει αποκλειστεί το Κίεβο.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει πως η συνάντησή του τη Δευτέρα με ηγέτες συμμαχικών χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής, καθώς το Κίεβο και οι εταίροι του επιδιώκουν να κινητοποιηθούν απέναντι στην εχθρική ρητορική του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τη Ρωσία.
«Έχουμε μια σημαντική συνάντηση, αύριο, μια σύνοδο κορυφής. Ίσως θα είναι ένα σημείο καμπής», τόνισε επικαλούμενος τη συνάντηση 13 ξένων αξιωματούχων στο Κίεβο και 24 άλλων μέσω τηλεδιάσκεψης, με αφορμή την τρίτη επέτειο της εισβολής.