Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, από την Κυριακή 23 έως την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, προκειμένου να κηρύξει την επίσημη έναρξη της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και να συναντηθεί με τον ΓΓ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει, στις 10:00 (τοπική ώρα) σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης και, στις 15:00, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, στο πλαίσιο της θητείας της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026,
Στις 18:30 ο υπουργός Εξωτερικών θα κηρύξει επισήμως, σε ειδική εκδήλωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την έναρξη της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα λάβει μέρος, στις 10:00 σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή. Τέλος, στις 12:30 ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.
Ο ΥΠΕΞ μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα, μετά από έντονο διπλωματικό αγώνα «καθίσταται τα επόμενα δύο χρόνια συμπαραγωγός της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία».
Αναφερόμενος στη σημασία που μπορεί να έχει η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως Μη Μόνιμο Μέλος είπε ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, η θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη.
«Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να εξέλθει από διαδοχικές κρίσεις, οικονομική, μεταναστευτική, υγειονομική, ενεργειακή, γεωπολιτική και να αναπτύξει ισχυρό διεθνές αποτύπωμα. Χάρη στην προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στην ανάπτυξη ειλικρινών σχέσεων με κράτη σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, προσβλέπουμε να αποτελέσουμε γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Σε αυτό όμως ακριβώς το σημείο έγκειται και η μεγάλη ευθύνη μας. Όταν περίπου το ένα τέταρτο των κρατών βρίσκεται σε κάποιας μορφής ένταση ή σύγκρουση, η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποκατάσταση του αληθούς νοήματος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, όπως αυτό αποκρυσταλλώνεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» είπε.
Μιλώντας για τον διάλογο με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώκουμε την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου.
«Ασφαλώς, για να είναι αποδοτικός ο διάλογος θα πρέπει να είναι δομημένος και να διενεργείται με ειλικρίνεια. Εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο δομημένος διάλογος με την Τουρκία έχει περιορίσει δραστικά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, έχει ενισχύσει τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, έχει δώσει ώθηση στο διμερές εμπόριο και έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό επισκεπτών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κυρίως, όμως, έχει εξασφαλίσει την αποφυγή των κρίσεων μέσω των διαύλων επικοινωνίας που έχουμε αναπτύξει.
»Από την άλλη πλευρά, θα ήταν μη ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η Τουρκία θα εγκατέλειπε αξιώσεις που ανατρέχουν πολλές δεκαετίες. Η Ελλάδα κατέστησε εξαρχής σαφές ότι δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα κυριαρχίας. Αναγνωρίζουμε μία και μόνη διαφορά που μπορεί να αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Τουρκία εξακολουθεί να συναρτά τη συζήτηση για την οριοθέτηση με την επίλυση άλλων θεμάτων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ως εκ τούτου, οι θέσεις των δύο χωρών απέχουν σημαντικά».
Κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος δεν πρέπει να σταματήσει και σημείωσε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδράνειας και της ακινησίας».
⇒ Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κ.Δ.Μελ.