Στην εκτεταμένη καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας στο Συνέδριο της Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), στα περίχωρα της Ουάσινγκτον, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να επενδύσουν στη χώρα του, προκειμένου να ανταγωνιστούν τη Ρωσία και την Κίνα στο φυσικό αέριο.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για «Μακεδόνες» κατοίκους της χώρας του, στο σημείο που μίλησε για τη συνταγματική αναγνώριση των μειονοτήτων.
«Η απογοήτευση μεταξύ των πολιτών της χώρας μου είναι εξαιρετικά μεγάλη. Την εποχή που ήμασταν στην αντιπολίτευση το 2018, πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την ΕΕ, πρωθυπουργοί από πολλές ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ, πρόεδροι, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας επισκέφτηκαν και είπαν “απλά αλλάξτε το όνομα και θα γίνετε αμέσως μέλη του ΝΑΤΟ, θα ξεκινήσετε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα τις ολοκληρώσετε σε μια περίοδο 4-5 ετών και θα γίνετε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας”. Αυτά τα 4-5 χρόνια πέρασαν πριν από δύο χρόνια και είμαστε στην ίδια κατάσταση με πριν από 20 χρόνια, αλλά στο μεταξύ αλλάξαμε σημαία, νόμισμα, όνομα και τα πάντα. Και τώρα έχουμε μπροστά μας είναι ένα νέο αίτημα για αλλαγή του Συντάγματος, αλλά ούτε αυτό εγγυάται με βεβαιότητα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Αναφερόμενος στη συνταγματική αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας, έκρινε ότι δεν πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή ένταξη και να γίνει αφού τα Σκόπια εισέλθουν στην ΕΕ. «Πρέπει τώρα να συμπεριλάβουμε αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας στο συνταγματικό προοίμιο, που αποτελεί περιγραφή του Συντάγματός μας. Μιλάμε για τη βουλγαρική κοινότητα. Στο σύνταγμά μας έχουμε Μακεδόνες, Αλβανούς, Σέρβους, Τούρκους, Βόσνιους, Βλάχους κ.λπ., οπότε αν αναλύσεις τα πράγματα από αυτή την οπτική, δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Γιατί όμως να τα συμπεριλάβουμε στο προοίμιο; […] Δεν είναι ουσιαστικό, γιατί οι διαπραγματεύσεις σημαίνουν ενίσχυση των θεσμών, βελτίωση των ικανοτήτων των θεσμών και όχι επίλυση διμερών ζητημάτων. Είπαμε ότι θα το ολοκληρώσουμε, αλλά όταν τελειώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».
Κομμάτι των ενεργειακών διαδρόμων
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της χώρας του ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ και τη συνεργασία με την Ελλάδα για με την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, λόγω των ενεργειακών διαδρόμων που κατασκευάζονται στην περιοχή.
«Φυσικά, βρισκόμαστε κάτω από ισχυρές οικονομικές πιέσεις που προέρχονται από τη χώρα αυτή (σ.σ. την Κίνα), αλλά το μόνο κομμάτι του παζλ που τους λείπει στο οικονομικό τους μωσαϊκό είναι η χώρα μου, επειδή αυτή είναι μια φυσική διασταύρωση δύο πολύ σημαντικών πανευρωπαϊκών ενεργειακών διαδρόμων, του Διαδρόμου VIII και του Διαδρόμου X. Ο Διάδρομος X συνδέει τη Νότια Ευρώπη, πρακτικά την Ελλάδα και τα λιμάνια της Ελλάδας με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, και ο Διάδρομος VIII, ο δεύτερος σημαντικότερος διάδρομος για το ΝΑΤΟ, συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική Θάλασσα. Πρακτικά, οι δύο διάδρομοι τέμνονται στο έδαφος της πατρίδας μου. Και, το μόνο παζλ που λείπει από αυτόν τον ασιατικό γίγαντα είναι το έδαφος της χώρας μου. Δεδομένου ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τις ΗΠΑ, θα ήθελα να καλέσω όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές και αμερικανικές επιχειρήσεις, κάποιοι είναι ήδη παρόντες στη χώρα μου, κάτι που θα είναι ένας μεγάλος ανταγωνισμός για αυτές τις ασιατικές εταιρείες κολοσσούς που είναι ήδη παρούσες στην περιοχή. Γι’ αυτό η χώρα μου, η πατρίδα μου, έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη» ανέφερε ο Χρ. Μίτσκοσκι.
Αναφέρθηκε ακόμη στο γιατί η αμερικανική παρουσία είναι ακόμη πιο σημαντική για τη χώρα του και πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Θα ξεκινήσουμε την κατασκευή της βόρειας διασύνδεσης (του αγωγού φυσικού αερίου) με τη Σερβία και πρακτικά θα χρησιμοποιήσουμε τον τερματικό σταθμό Αλεξανδρούπολης, ενώ το αμερικανικό φυσικό αέριο θα είναι πολύ μεγάλος ανταγωνιστής του υπάρχοντος αγωγού φυσικού αερίου, που ονομάζεται South Stream. Ίσως, ξέρετε για τον Nord Stream, αλλά κανείς δεν μιλάει για τον South Stream, στον οποίο ρέει ρωσικό αέριο. Έτσι, το αμερικανικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού, που θα περάσει από τη χώρα μου, θα είναι τεράστιος ανταγωνιστής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Δυτική Ευρώπη. Γι’ αυτό είμαστε πολύ σημαντικοί και γι’ αυτό είμαστε στρατηγικοί εταίροι», επιχειρηματολόγησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.
Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 125 χιλιόμετρα και θα διασυνδέσει τα συστήματα μεταφοράς αερίου των δύο χωρών. Θα ξεκινάει από τη Νέα Μεσημβρία, έξω από τη Θεσσαλονίκη, και θα καταλήγει στην πόλη Νεγκότινο των Σκοπίων. Μέσω του αγωγού αυτού αναμένεται, επίσης, να ανοίξει πύλη εισόδου στα Σκόπια για το αζέρικο αέριο, καθώς και για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που θα εισέρχονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας μέσω των Τερματικών της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης. Η λειτουργία του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το 2027. Οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Σερβίας έχουν εκφράσει τη βούληση για τη συνέχιση του αγωγού αυτού προς βορρά. Εάν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, η Σερβία θα μπορούσε να προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας. Τόσο η Σερβία, όσο και τα Σκόπια, μέχρι και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προμηθεύονταν σχεδόν αποκλειστικά φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Στήριξη στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Βανς
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας στο συνέδριο του CPAC, εξέφρασε εξάλλου στήριξη στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, αναφερόμενος στην πολύκροτη ομιλία του τελευταίου στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου εξαπέλυσε επίθεση κατά των Ευρωπαίων, κατηγορώντας τους ότι φοβούνται τους ψηφοφόρους τους και επιδεικνύουν αλαζονεία σε ζητήματα ελευθερίας του λόγου και δημοκρατίας.
«Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς τόνισε πολλά παραδείγματα που δεν είναι καλά και που δεν συνάδουν με την ελευθερία του λόγου, με τις δημοκρατικές αξίες, με τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε. Και θα πω ξανά, νομίζω ότι είχε δίκιο (…) Ίσως κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες να θυμώσουν μαζί μου, αλλά για μένα ήταν ιστορικό γεγονός. Ήταν μια εμπνευσμένη ομιλία» είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Σχολιάζοντας επικρίσεις Ευρωπαίων ηγετών για τους οποίους η ομιλία του Τζέι Ντι Βανς ήταν επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, ο Χρ. Μίτσκοσκι υπενθύμισε όσα υποστήριξε σε ένα πάνελ συζήτησης που συμμετείχε, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου: πως η χώρα του από την αρχή της ανεξαρτησίας της, το 1991, προς χάριν της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της ένταξής της στο ΝΑΤΟ «άλλαξε τη σημαία της, το νόμισμα, το όνομά της, όπως και το Σύνταγμά της, επειδή ορισμένοι από τους γείτονές μας καταχράστηκαν τη συμμετοχή τους σε αυτούς τους Οργανισμούς για να επιβάλουν διμερή ζητήματα», όπως είπε. «Αν αυτό δεν είναι παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας, τότε τι είναι; Για ποιο πράγμα μιλάμε;» πρόσθεσε.
Ο Χρ. Μίτσκοσκι είπε ακόμη ότι στην παρούσα φάση, η χώρα του είναι αντιμέτωπη με πιέσεις για να αλλάξει και πάλι το Σύνταγμά της (σ.σ. ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στα Σκόπια).
«Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο για μια μικρή χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ. Οι αξίες της ΕΕ δεν είναι η “διμεροποίηση” της ενταξιακής διαδικασίας» συμπλήρωσε ο Χρ.