Την ώρα που τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ένας άλλος πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η ένοπλη οργάνωση M23, που υποστηρίζεται από στρατεύματα της Ρουάντας, συνεχίζει την προέλασή του προς «άλλες ζώνες στρατηγικής σημασίας» στην ανατολική ΛΔ Κονγκό, τόνισε με ανησυχία χθες Τετάρτη στέλεχος του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τον «πιο αληθινό παρά ποτέ» κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.
Στα τέλη του Ιανουαρίου, το M23, που υποστηρίζεται από στρατεύματα της Ρουάντας, κατέλαβε εξαπολύοντας αστραπιαία επίθεση την Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου. Συνέχισε την προέλασή του προς την Μπουκάβου, πρωτεύουσα της επαρχίας του Νότιου Κίβου, που έπεσε στα χέρια του την Κυριακή.
Οι μάχες των τελευταίων εβδομάδων εγείρουν φόβους πως θα επαναληφθεί αυτός που αποκαλείται ο Δεύτερος Πόλεμος του Κονγκό (1998-2003), στον οποίο ενεπλάκησαν διάφορες αφρικανικές χώρες κι ο οποίος άφησε πίσω εκατομμύρια νεκρούς, εξαιτίας των εχθροπραξιών, των ασθενειών και του λιμού.
Η επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό (MONUSCO), η Μπιντού Κεϊτά, εξέφρασε επίσης ανησυχία μπροστά στην προέλαση του M23, που πλέον πλησιάζει «τα τριεθνή σύνορα της ΛΔ Κονγκό, της Ρουάντας και του Μπουρούντι».
«Η κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στις επαρχίες Βόρειο και Νότιου Κίβου έχει επιδεινωθεί σημαντικά», σημείωσε η ίδια.
Η υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κονγκό, η Τερέζ Καγικουαμπά Βάγκνερ, κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τη Ρουάντα πως ετοιμάζει «μακελειό» και θέλει να «ανατρέψει» την κυβέρνησή της «διά της βίας», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εμποδιστεί.
Το ΣΑ «πρέπει να δράσει, δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται να είναι σιωπηλός μάρτυρας της εξελισσόμενης τραγωδίας», πρόσθεσε.
Η Κινσάσα ζητεί ιδίως να επιβληθούν κυρώσεις σε μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρουάντας, εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικών πόρων από τη Ρουάντα και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αποκλειστούν από τις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.