Σε κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα αποδίδεται ο θάνατος της 54χρονης στον Πύργο – μάλιστα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που είχε μολύνει τον 20χρονο φοιτητή στην Πάτρα, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Το απόγευμα της Παρασκευής η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του Πύργου, με εξανθήματα, ζάλη και υψηλό πυρετό. Η υγεία της σημείωσε ραγδαία επιδείνωση και οι γιατροί την διασωλήνωσαν αμέσως. Μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου κατέληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου.
«Μέσα σε μία ώρα έγιναν όλα. Σταμάτησε να μου μιλάει, δεν είχε επικοινωνία. Εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν ήταν μια απλή γρίπη. Άμεσα καλέσαμε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο γιατρός μάς είπε ότι η κατάστασή της επιδεινώνεται από ότι από στιγμή σε στιγμή θα χειροτερέψει» περιέγραψε ο χήρος, μιλώντας στο ilialive.gr.
Και πρόσθεσε: «Ο ΕΟΔΥ κάνει ιχνηλάτηση των επαφών της. Δεν είχε κάτι που να μας δείξει ότι ήταν τόσο σοβαρό. Μόνο τέσσερις ημέρες πριν μου έλεγε “Πονάει ο λαιμός μου”». Για προληπτικούς λόγους, την απαραίτητη χημειοπροφύλαξη θα λάβουν το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον της 54χρονης, καθώς και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ.
Όπως εξήγησε στη LiFO o καθηγητής Νικόλαος Σύψας, η μηνιγγίτιδα ονομάζεται «κεραυνοβόλος» διότι εξελίσσεται ραγδαία. Συμβαίνει όταν το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου από το οποίο προσβάλλεται ο οργανισμός περνάει στο αίμα και προκαλεί σηψαιμία.
«Ακόμη και άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο ο ασθενής παρουσιάζει μεγάλη θνητότητα, δεν είναι καθόλου πιθανό ότι θα προλάβουν οι γιατροί να την αντιμετωπίσουν», εξήγησε.
Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα είναι ουσιαστικά μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή της νόσου, που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμφανίζεται τυχαία, ενώ ενδέχεται να επηρεαστεί από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ταλαιπωρημένο οργανισμό.
Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται κυρίως σε χώρους υψηλού συνωστισμού και έχει κοινά συμπτώματα. Αρχικά εμφανίζεται πυρετός με ρίγη και κρυάδες. Ακολουθεί συνήθως έντονος πονοκέφαλος και τάση για έμετο, ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε σύγχυση.
Στην περίπτωση που στο δέρμα εμφανιστούν αιμορραγικές εκχυμώσεις, το πιθανότερο είναι ότι μικρόβιο έχει περάσει στο αίμα και έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται σηψαιμία.