Σαλονικιός με ρίζες που φτάνουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη κι ένα πολύπλευρο ταλέντο που του έχει χαρίσει τον τίτλο «πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού» στη Μόσχα.
Αν και μιλά σπαστά τα ρωσικά, ο Ιωάννης Κωφόπουλος έχει καταφέρει να μπει στις καρδιές των Ρώσων ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του θεάματος.
Ποιος είναι όμως ο διάσημος στο ρωσόφωνο κοινό άνδρας;
Ο Ιωάννης Κωφόπουλος γεννήθηκε, το 1976, στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά του κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Από μαθητής είχε κλίση στη μουσική. Μάλιστα με τους φίλους του έστησε ένα ερασιτεχνικό ροκ συγκρότημα. Αργότερα ασχολήθηκε με την παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική.
Οι γονείς του, επαγγελματίες μάγειρες, πέρασαν το μικρόβιο στον γιο τους που ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και εξελίχθηκε στο βαθμό του «brand chef», σταδιοδρομώντας ως πετυχημένος μάγειρας σε διάφορες επιχειρήσεις εστίασης.
Αργότερα έγινε ιδιοκτήτης των δικών του εστιατορίων: του «Grek Street Food» και «Greka Gyros» (Ο Γύρος του Έλληνα) στη Ρωσία, και του «Εις την Πόλιν» στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με άλλες εταιρείες ελληνικής –και όχι μόνο– εστίασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι παντρεμένος με την παιδαγωγό και εκτελεστική διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Εθνικής Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Λουντμίλα Μάλισεβα, με την οποία γνωρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου εκείνη σπούδαζε ελληνικά στο ΑΠΘ. Έχουν αποκτήσει έναν γιο και από το 2011 έχουν εγκατασταθεί στη Μόσχα, κρίνοντας πως εκεί υπάρχει πιο πρόσφορο έδαφος τόσο για το επιχειρείν, όσο και για την καλλιτεχνική δημιουργία.
Αρχικά στη Μόσχα ο Γιάννης –όπως τον αποκαλεί με οικειότητα το κοινό– έδινε παραστάσεις ερμηνεύοντας ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, άλλοτε μόνος άλλοτε συνεργαζόμενος με άλλους καλλιτέχνες.
Είναι εκείνος που έστησε μουσικά δρώμενα όπως τα «Μεσόγειος» και «Μεγάλη Ελλάς», ενώ θεωρείται ως ένας από τους λίγους ικανούς ερμηνευτές του αμανέ και της βυζαντινής μουσικής στη Ρωσία.
Η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται το 2020, όταν αποτόλμησε –με την παραίνεση του γιου του– να συμμετάσχει στο ρωσικό «The Voice».
Φορώντας το μαύρο κρητικό σαρίκι, ο Σαλονικιός και Πολίτης ερμήνευσε το τραγούδι «Μισιρλού» σε μια δική του διασκευή, παίζοντας μπαγλαμά και κατακτώντας τόσο την κριτική επιτροπή όσο και τους θεατές.
Πολύ γρήγορα αναδείχθηκε σε ταλαντούχο και δημιουργικό καλλιτέχνη, καθώς στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνονται ήχοι παραδοσιακοί, παραδοσιακότροποι, λαϊκοί, σύγχρονοι και ανάμειξη όλων αυτών.
Μεταδίδει, δημιουργεί και συνδυάζει όλη την ποικιλία των ακουσμάτων του γεωγραφικά διασπαρμένου Ελληνισμού, από την Ανατολική Μεσόγειο ως τον Καύκασο και από την Κρήτη ως τη Ρωσία.
Όλα αυτά με μεγάλη επιτυχία και μπροστά σε ένα ξένο κοινό, κάνοντάς το να ανακαλύψει και τα αγαπήσει τον πραγματικό ελληνικό πολιτισμό –πέρα από την τουριστική καρικατούρα του «Συρτάκι, ώπα και σουβλάκι»– μέσα από ρυθμούς και ήχους βυζαντινούς, ποντιακούς, ελλαδικούς, ρεμπέτικους, κ.ά.
Ικανός τραγουδοποιός, αποδίδει αριστοτεχνικά τα πάντα, από το «Άξιον Εστί» ως το «Η μάνα εν κρύον νερόν» και από Μιχάλη Βιολάρη μέχρι Μίκη Θεοδωράκη.
O Γιάννης Κωφόπουλος έχει πλούσια πολιτιστική δράση. Ενδεικτικά, έχει οργανώσει – σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνίδων Μόσχας «Αγάπη»– διαδικτυακά μαθήματα βυζαντινής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Τις Κυριακές ψέλνει στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στην ενορία Κουλισκί της Μόσχας.
Αθεράπευτος λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, ταξιδεύει σε όλη τη Ρωσία και συνεργάζεται με τους συλλόγους των ομογενών για την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου όλων των Ελλήνων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μέσα από αυτό που αγαπά: τη μουσική.
Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του «Στη Ρωσία έγιναν τα όνειρά μου πραγματικότητα».
Σπάρτακος Τανασίδης
Πηγές
• 24CMИ [https://24smi.org/celebrity/137760-ioannis-kofopulos.html]
• https://stuki-druki.com/authors/kofopoulos-ioannis.php