Βέβαιος ότι η Ρωσία θα «κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ» αν ο Ντόναλντ Τραμπ μειώσει την αμερικανική συνδρομή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και αυτή ως αποτέλεσμα αποδυναμωθεί εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Με αφετηρία την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση κινείται με γοργούς ρυθμούς προς μια ειρηνευτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κινήσεις της Ουάσινγκτον έχουν αιφνιδιάσει τους συμμάχους της και ο παραμερισμός της Ευρώπης από την κυβέρνηση Τραμπ για μια λύση στο ουκρανικό έχουν σημάνει συναγερμό σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Συνομιλίες στο Παρίσι
Αύριο Δευτέρα στο Παρίσι, ηγέτες «μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών» θα συναντηθούν εκτάκτως για συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην ΕΕ τις επιδιώξεις για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Μόσχα για το ουκρανικό.
Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο Τραμπ έχει την ικανότητα να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος είχε μια προειδοποίηση.
«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού
Σε μια φλογερή ομιλία στην Διάσκεψη χθες Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι βέβαιη για την προστασία των ΗΠΑ και πως για να λάβει τον σεβασμό της Ουάσινγκτον θα πρέπει να αποκτήσει έναν ισχυρό στρατό.
Ο Ουκρανός ηγέτης εκτίμησε ότι ο Πούτιν προβλέπει μια «αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ», κάτι θα μπορούσε να συμβεί αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στην Ευρώπη.
«Δεν ξέρω αν (οι Ρώσοι) θα θελήσουν το 30% της Ευρώπης, το 50%, δεν ξέρω. Κανείς δεν ξέρει. Αλλά θα έχουν αυτή τη δυνατότητα», προειδοποίησε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει «μεγάλο αριθμό στρατιωτών στο έδαφος της Λευκορωσίας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι, κατά τη γνώμη του, ο Ρώσος πρόεδρος «δεν θέλει ειρήνη». «Μην τον εμπιστεύεστε», είπε. «Μην εμπιστεύεστε τον Πούτιν».
Επιστολή ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ ρώτησαν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους τι θα χρειάζονταν από την Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχουν σε διευθετήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας και να περιγράψουν πώς βλέπουν το θέμα των μόνιμων εγγυήσεων, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.
Στο έγγραφο, που αποτελείται από έξι σημεία και ερωτήσεις, οι ΗΠΑ ρωτούν επίσης ποιες χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις εγγυήσεις, [ποιες] θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης, και το μέγεθος μιας ενδεχόμενης δύναμης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία.
Ερωτώνται επίσης τι είναι προετοιμασμένες να κάνουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να αυξήσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της πιο αυστηρής εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων.
Ρωσικό πλήγμα άφησε 100.000 Ουκρανούς χωρίς θέρμανση
Ρωσικά πλήγματα με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) προκάλεσαν ζημιές σε έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι να μείνουν χωρίς θέρμανση καθώς η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, όπως δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.
«(Το πλήγμα) δεν είχε καμία σχέση με τις μάχες και την κατάσταση στο μέτωπο, αλλά δείχνει γι΄άλλη μια φορά πως οι Ρώσοι πολεμούν εναντίον του λαού μας και εναντίον της ζωής στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε πως η επίθεση στον ενεργειακό σταθμό έγινε «σκόπιμα προκειμένου να μείνει ο κόσμος χωρίς θέρμανση σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν και να προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή».
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τη Ρωσία.
Αμφότερες οι πλευρές αρνούνται ότι στοχοποιούν αμάχους στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια.