Ένα κοριτσάκι 2 ετών και η 37χρονη μητέρα του υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους, δύο μέρες μετά τον βαρύ τραυματισμό τους κατά την επίθεση με αυτοκίνητο σε συγκεντρωμένο πλήθος, στο κέντρο του Μονάχου.
Ο δράστης, ένας 24χρονος Αφγανός, έχει συλληφθεί και ομολογήσει την πράξη του, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές κάνουν λόγο για «ισλαμιστικό κίνητρο». Επιτόπου είχε σκοτωθεί άλλη μία γυναίκα.
Ο Φρανκ Βέρνεκε, πρόεδρος του συνδικάτου Ver.di, το οποίο είχε διοργανώσει την κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη στο Μόναχο, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος και άναυδος» από το θάνατο της γυναίκας και του μικρού παιδιού της, ενώ ο δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ ανέφερε ότι η γυναίκα ήταν υπάλληλος στον Δήμο Μονάχου. «Αυτή και η κόρη της δολοφονήθηκαν ενώ βρίσκονταν στο δρόμο για τα συνδικαλιστικά της δικαιώματα. Ο πόνος δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια», δήλωσε ο Ράιτερ.
«Όλα αυτά πονούν τόσο πολύ και είναι τόσο αναίτια. Όλη η Βαυαρία θρηνεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς:
«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος και λυπημένος για το θάνατο του μικρού παιδιού και της γυναίκας. Είναι αδιανόητο αυτό που περνούν οι συγγενείς. Η χώρα θρηνεί μαζί τους», δήλωσε ο Σολτς και προανήγγειλε την απέλαση του δράστη. «Αφού εκτίσει την ποινή του, θα επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του. Όποιος διαπράττει μια τέτοια πράξη, δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει σε κάτι. Ο 24χρονος Αφγανός πρέπει να τιμωρηθεί για την ασυγχώρητη πράξη του», πρόσθεσε ο καγκελάριος από προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο.
Η οικογένεια των θυμάτων εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία δημοσιεύει η εφ. Süddeutsche Zeitung: «Η Αμέλ γεννήθηκε στην Αλγερία και ήρθε στη Γερμανία σε ηλικία 4 ετών, ζούσε στο Μόναχο με τον σύζυγο και την κόρη της, Χάφσα, από το 2017. Ήταν ένα άτομο που υπερασπιζόταν τη δικαιοσύνη. Δραστηριοποιήθηκε για την αλληλεγγύη, την ισότητα, και έκανε εκστρατεία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και κατά της ξενοφοβίας και του αποκλεισμού, ενώ της ήταν πολύ σημαντικό να μεταδώσει αυτές τις αξίες στην κόρη της», αναφέρεται στην ανακοίνωση των συγγενών των θυμάτων.