Όμορφα πρόσωπα με καθαρό βλέμμα και τον Πόντο στην καρδιά, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Σάντας βραβεύτηκαν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στην καθιερωμένη Γιορτή των Γραμμάτων του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», με την ευκαιρία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Πρόκειται για έναν θεσμό που δημιούργησε το Σωματείο πριν από 51 χρόνια, και τον αναβιώνει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.
Ο παπάς, ο δάσκαλος και οι παραδόσεις βρίσκονταν άλλωστε στο επίκεντρο ανάλογων εκδηλώσεων και στον αλησμόνητο Πόντο.
Σε αυτό το πνεύμα το Σωματείο, πιστό στις αρχές που διείπαν την ποντιακή κοινωνία, επιλέγει κάθε χρόνο ένα σχολείο και βραβεύει μέλη της μαθητικής κοινότητας που διακρίνονται τόσο για τις επιδόσεις τους όσο και για τη χρηστοήθειά τους. Φέτος ήταν η σειρά του Δημοτικού Σχολείου Νέας Σάντας Κιλκίς, στην οποία κατοικούν απόγονοι προσφύγων από την ηρωική Σάντα, το «Σούλι του Πόντου», σε συνεννόηση και συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Ποντίων (που πρόσφατα γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του) και τον πρόεδρό του Θεόφιλο Ασλανίδη.
Η μεγάλη γιορτή έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, που πλημμύρισε από κόσμο και χαρούμενες παιδικές φωνές από τα τιμώμενα πρόσωπα – τους μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Η έναρξη δόθηκε λίγο μετά τη Θεία Λειτουργία με τη χορωδία «Λόγος και Μέλος» του Σωματείου και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», η οποία απέδωσε θρησκευτικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια υπό τη διεύθυνση της Ελισάβετ Δεμίρογλου.
Στη συνέχεια η Ησαΐα Παραστατίδου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Νέας Σάντας, διάβασε το χαιρετισμό του διευθυντή του σχολείου Βασίλειου Αμοιρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» για το πολύπλευρο έργο του, μέσω του οποίου διατηρεί ζωντανή την κληρονομιά του ποντιακού ελληνισμού «και την προάγει στις νεότερες γενιές, δείχνοντας το δρόμο της ενότητας, της προόδου και της προσφοράς». Αναφερόμενος στα τιμώμενα πρόσωπα, ο Β. Αμοιρίδης σημείωσε: «Σήμερα βραβεύονται οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας για τη συνέπειά τους, τη δημιουργικότητά τους και την αφοσίωση που δείχνουν στον αγώνα της γνώσης.
»Οι επιτυχίες τους, μικρές ή μεγάλες, αποτελούν μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον».
Αντίστοιχα, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας Θεόφιλος Ασλανίδης εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και τον πρόεδρό του, τον διευθυντή του σχολείου και το σύλλογο διδασκόντων.
Ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης, απευθυνόμενος κυρίως προς τους μικρούς μαθητές – τους οποίους χαρακτήρισε τους «πιο σκληρά εργαζόμενους Έλληνες»– τόνισε τη σημασία των αξιών και των αρχών.
Μιλώντας δε για τη Γιορτή των Γραμμάτων, είπε χαρακτηριστικά:
«Θέλω να ξέρετε ότι σήμερα όλη αυτή η εκδήλωση στέλνει ένα μήνυμα, φεύγει μια φωνούλα και πάει και χαϊδεύει τις πλαγιές των βουνών στον αλησμόνητο Πόντο και ζωντανεύει μνήμες, ζωντανεύει προσπάθειες, και είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε πως αυτό δεν το πετυχαίνουμε εμείς ως Σωματείο “Παναγία Σουμελά”, το καταφέρνουν οι προσπάθειες όλων των ανθρώπων που αγκαλιάζουν το τι σημαίνουν οι δύο λέξεις “Παναγία Σουμελά”». Ο Γ. Τανιμανίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δασκάλους του σχολείου, ενώ αναφέρθηκε και στη χορωδία του Σωματείου, «μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι δίνουν την ψυχή τους στην προσπάθεια αυτήν».
Για τους Τρεις Ιεράρχες και τη συνεισφορά τους στα ελληνικά γράμματα, καθώς και στην πλούσια παιδαγωγική κληρονομιά που παρέδωσαν, μίλησαν ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και ο βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης, ο οποίος επιπλέον συνεχάρη το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και τη χορωδία, καθώς και το σύλλογο Ποντίων Νέας Σάντας.
Τους χαιρετισμούς ακολούθησε ομιλία από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και εκπρόσωπο του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά Χαράλαμπο Φανιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην αδιαπραγμάτευτη αξία της παιδείας στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και στον αλησμόνητο Πόντο, και στο γεγονός πως «η παιδεία δεν γεμίζει απλώς το μυαλό: Ανοίγει ορίζοντες, γεννά ερωτήματα και δίνει φωνή σε ιδέες που αξίζουν να ακουστούν».
Η παρουσία των μαθητών στην εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία του ποιήματος του αείμνηστου Παναγιώτη Τανιμανίδη «Στους Τρεις Ιεράρχες» από τη μαθήτρια της ΣΤ’ τάξης Μαρία Πουλχαρίδου.
Οι συμμαθητές της Κωνσταντίνος Διαμάντης και Μιλτιάδης Νικολαΐδης απήγγειλαν το ποίημα του Χάρη Σακελλαρίου «Στους εργάτες του πνεύματος».
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το μικρό χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας (υπό τις οδηγίες του χοροδιδάσκαλου Χάρη Νικολαΐδη) που όπως ήταν αναμενόμενο, απέσπασε δυνατά χειροκροτήματα. Στη λύρα και το τραγούδι τους συνόδεψε ο πρόεδρος του σωματείου Θεόφιλος Ασλανίδης και στο νταούλι ο Αδάμ Σαββίδης.
Οι βραβεύσεις
Αποδίδοντας τιμή στους εργάτες του πνεύματος, το σωματείο «Παναγία Σουμελά» αποφάσισε να απονείμει το Χρυσούν Μετάλλιο της Σουμελιώτισσας στη συνταξιούχο νηπιαγωγό Σουλτάνα (Τάνια) Πηλείδου, η οποία επί σαράντα έτη υπηρέτησε την εκπαίδευση στη Νέα Σάντα. Το μετάλλιο επέδωσε ο Γ. Τανιμανίδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η βράβευση της κυρίας Πηλείδου αντανακλά τιμή σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν την παιδεία στη Νέα Σάντα. Η τιμή ’ς σον τιμεμένον, όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας».
Η Τάνια Πηλείδου καταφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του σωματείου «Παναγία Σουμελά» αλλά και τον Θεόφιλο Ασλανίδη, «πρώην μαθητή μου και τώρα πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας».
Όπως είπε, «είναι σημαντικό οι μαθητές σου, μικρά παιδιά τότε και τώρα άνδρες ή γυναίκες με παιδιά, να σου λένε πόσο ωραία πέρασαν στο Νηπιαγωγείο και να θυμούνται ακόμα και λεπτομέρειες. Επίσης είναι πολύ συγκινητικό και σπουδαίο οι γονείς των τότε νηπίων να αναγνωρίζουν την προσφορά σου και να σου το λένε ακόμη και σήμερα».
Ακολούθησε η βράβευση των τριάντα μαθητών και μαθητριών, στους οποίους απονεμήθηκε έπαινος συνοδευόμενος από μια τσάντα με έξι βιβλία παιδαγωγικού χαρακτήρα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, ενώ στη συνέχεια ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας δεξιώθηκε στο εντευκτήριό του την αποστολή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».
Μεταξύ άλλων στη Γιορτή Γραμμάτων παρευρέθηκαν ο αρχιερατικός επίτροπος Νέας Σάντας αρχιμανδρίτης Δημήτριος Μπίκας ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου, ο εφημέριος της Νέας Σάντας πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Κασνακίδης, ο βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» παρέστησαν ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, ο ταμίας Κωνσταντίνος Λειβαδόπουλος, ο έφορος της Μονής Λάζαρος Σαρασίδης και το μέλος του ΔΣ Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου, ενώ από τη διοικούσα επιτροπή του Προσκυνήματος, τα μέλη Κωνσταντίνος Σωτηριάδης και Μωυσής Τσιρίδης.