Στην τραγωδία που συνεχίζουν να βιώνουν, 51 χρόνια μετά, οι οικογένειες και οι συγγενείς των εκατοντάδων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, αναφέρθηκαν, με ξεχωριστές παρεμβάσεις, ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.
Οι δύο ευρωβουλευτές μίλησαν για το δράμα των Κυπρίων στο πλαίσιο της συζήτησης για την «επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης των αγνοουμένων σε πολέμους και συγκρούσεις» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης μίλησε για τους χιλιάδες Παλαιστινίους στη Γάζα, αλλά και τους Κύπριους, που παραμένουν αγνοούμενοι 51 πλέον χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού, ζητώντας να ανοίξουν τα τουρκικά κρατικά και στρατιωτικά αρχεία για τους χώρους ομαδικής ταφής των αγνοουμένων.
«Είναι απαράδεκτο μετά από τόσα χρόνια οι οικογένειες αγνοουμένων με τους συλλόγους τους σε Κύπρο και Ελλάδα να επωμίζονται το βάρος, όχι μόνο της απουσίας και απώλειας των ανθρώπων τους, αλλά να αναλαμβάνουν ευθύνες που βαρύνουν κράτη και κυβερνήσεις για τη συγκέντρωση στοιχείων, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων πολιτών και στρατιωτών, παράλληλα με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Η έρευνα αυτή υπονομεύεται από τη στάση του κράτους της Τουρκίας, που κρατά κλειστά τα στρατιωτικά αρχεία για τους χώρους ομαδικής ταφής των αγνοουμένων, με αλλοιώσεις τόπων ταφής, μετακίνηση λειψάνων, εμποδίζοντας τις έρευνες.
»Να ανοίξει η τουρκική κυβέρνηση τα κρατικά και στρατιωτικά αρχεία, να γίνει αποτελεσματική έρευνα στα Κατεχόμενα, για την ταυτοποίηση και απόδοση των λειψάνων, την αποζημίωση και στήριξη των οικογενειών των αγνοουμένων, μέχρι να διακριβωθεί κι ο τελευταίος αγνοούμενος».
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης τόνισε στην παρέμβασή του ότι «η Κύπρος είναι το μόνο υπό κατοχή κράτος-μέλος της ΕΕ» και υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να συμβάλει στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης με τους αγνοουμένους σε πολέμους και συγκρούσεις».
«Τρεις παράγοντες συνέβαλαν στο δράμα: η τουρκική επεκτατικότητα, η ελληνική χούντα και το ΝΑΤΟ», είπε και συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «51 χρόνια οι Κύπριες και οι Κύπριοι γεύονται τη διεθνή ατολμία και υποκρισία παρά τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» και ότι «951 οικογένειες, κυπριακές οικογένειες, αναζητούν ενσυναίσθηση ευθύνης από τα ευρωπαϊκά όργανα, για το έσχατο δικαίωμα, για τους αγνοούμενούς τους, το δικαίωμα των ανθρώπων να θάψουν και να αποχαιρετίσουν, να τιμήσουν για τελευταία φορά τον άνθρωπό τους».
«Για μια ενωμένη, λοιπόν, Ομοσπονδιακή Κύπρο, όπου οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί στην κοινή τους πατρίδα, όλοι μαζί στο λεγόμενο κοινό μας σπίτι που λέγεται Ένωση, ένα σπίτι το οποίο έχει κράτος-μέλος με στρατό κατοχής», είπε, καταλήγοντας ο Κ. Αρβανίτης.