Κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η ανοιχτή προκήρυξη για την επιλογή καθηγητή για την Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Αυτό ανέφερε στο pontosnews.gr ο καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ Δημήτρης Σταματόπουλος, εκπροσωπώντας τους ιστορικούς του τμήματος στο οποίο θα ανήκει η Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών.
Η προκήρυξη θα έχει και διεθνή χαρακτήρα, ώστε να μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Θα επιλεγεί ένα άτομο από τις βαθμίδες του επίκουρου και του αναπληρωτή καθηγητή.
Η σύσταση της επιτροπής που θα κάνει την επιλογή, θα αποτελέσει ευθύνη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Το τμήμα προσδοκά ο καθηγητής και η Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών να έχουν σταθερή και διαρκή παρουσία σε θέματα διδακτικής και ερευνητικής, που θα έχουν ως αντικείμενο την ιστορία των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων, θα παραδίδονται μαθήματα για τη δημογραφική εξέλιξη των ελληνορθόδοξων πληθυσμών, τις σχέσεις που είχαν αναπτύξει με άλλες κοινότητες –τα άλλα μιλέτια δηλαδή– της Αυτοκρατορίας, όπως με τους εβραίους, τους Αρμένιους, τους Φράγκους, τους Τούρκους κτλ., την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική διάσταση της καθημερινότητάς τους, την εμπορική τους δραστηριότητα, την αγροτική οικονομία και τις σχέσεις μεταξύ των αστικών κέντρων και της υπαίθρου», αναφέρει στο pontosnews.gr ο Δ. Σταματόπουλος.
Ο καθηγητής αναφέρει ακόμα ότι εκτός απροόπτου η Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών θα αρχίσει να παραδίδει μαθήματα από τον Σεπτέμβριο του 2025, από τη νέα δηλαδή εκπαιδευτική χρονιά.
Οι μέχρι στιγμής σκέψεις επικεντρώνονται στην κατεύθυνση τα μαθήματα να είναι επιλεγόμενα, ωστόσο αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί αυτό με σιγουριά. Το δεδομένο είναι ότι θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές από όλα τα έτη σπουδών της κατεύθυνσης Ιστορίας, Ανθρωπολογίας και Πολιτισμού του πανεπιστημίου.
ΟΠΣΕ: Ήταν δίκαιο, επετεύχθη και προχωράμε
Αποτέλεσμα χρόνιου και πάγιου αιτήματος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) αποτελεί η ίδρυση της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ, η οποία, κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αντώνη Οραήλογλου, ήρθε να προστεθεί σε αυτήν με το ίδιο αντικείμενο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Είναι πάγιο και χρόνιο το αίτημά μας να υπάρχουν πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές για την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
»Ως Ομοσπονδία πιέσαμε για το ζήτημα αυτό αλλεπάλληλες φορές. Το θέσαμε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το αίτημά μας ικανοποιήθηκε με την ίδρυση της Έδρας για τον Ελληνισμό της Ανατολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πλέον μας ήρθε και η ευχάριστη είδηση ότι αντίστοιχου αντικειμένου έδρα θα ιδρυθεί και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», λέει στο pontosnews.gr ο Αντώνης Οραήλογλου.
Ευχή και ελπίδα της Ομοσπονδίας είναι η Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτει, και σημειώνει ότι στην ΟΠΣΕ έχουν φτάσει πληροφορίες για τη δημιουργία μίας ακόμα έδρας για Μικρασιατικές Σπουδές, αυτήν τη φορά στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
«Η πρωτοβουλία για την ίδρυση Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποτελεί πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα και πιο συγκεκριμένα ιδρύεται με χρηματοδότηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Η χρηματοδότηση είναι για τρία χρόνια και ελπίζουμε να επεκταθεί για περισσότερο διάστημα. Έτσι, αποκτήσαμε δύο πανεπιστημιακές έδρες που θα μελετούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας.
»Θέλω να σημειώσω ακόμα ότι υπάρχει φημολογία για την ίδρυση και μίας ακόμα έδρας με το ίδιο αντικείμενο, αυτήν τη φορά σε κάποιο τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες δικαιώνονται, όταν στηρίζονται στην αλήθεια και το δίκαιο. Η ίδρυση των εδρών ήταν δίκαιο αίτημα, επετεύχθη και προχωράμε», καταλήγει ο Αντώνης Οραήλογλου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης