Σταθερή μετατόπιση προς τα ανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό παρουσιάζει η εστία της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες σύμφωνα με τη νέα καταγραφή του Πανεπιστημίου Αθηνών που μετρά πλέον 8.900 σεισμούς.
Η Σαντορίνη θυμίζει πλέον έρημη πολιτεία, με χιλιάδες κατοίκους να την έχουν εγκαταλείψει και τον κρατικό μηχανισμό να παραμένει σε επιφυλακή.
Το πώς εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία ενισχύει το σενάριο πως πρόκειται για σμηνοσειρά που θα μπορούσε να εκτονωθεί χωρίς να έρθει τελικά μεγάλος σεισμός των 6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Υπάρχουν ωστόσο και οι εκτιμήσεις εκείνες που κάνουν λόγο προσεισμική ακολουθία. Η δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες.
Την Παρασκευή ενημέρωση για τα γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή της Σαντορίνης έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μετά από σύσκεψη στο νησί στην οποία συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο Κ. Παπαζάχος, η ακολουθία συνεχίζει αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση, ωστόσο είναι πιο αισιόδοξοι καθώς βλέπουν «το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης».
Παράλληλα επισήμανε ότι στη Νέα Καμένη και στον Γαβρίλο εγκαθίστανται νέοι σεισμογράφοι, ενώ στη Θηρασιά θα μπει νέος σεισμογράφος το Σάββατο.
ΕΚΠΑ: Ξεπέρασαν τις 8.900 οι δονήσεις
Πάνω από 8.900 σεισμούς κατέγραψε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025.
Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη άνω των 4 Ρίχτερ) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως 6 χιλιόμετρα από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο του 1 Ρίχτερ, ενώ:
• 19 σεισμοί είχαν μέγεθος 4 Ρίχτερ,
• 4 είχαν μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και
• 1 σεισμός είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΠΑ, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 90 σεισμοί. Από αυτούς 18 με μεγέθη ίσα ή άνω των 4 Ρίχτερ και 5 με μέγεθος ίσο ή άνω 4,5 βαθμών.
Ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4,7, με τις περισσότερες δονήσεις να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.