Ένας εριστικός και ιδιότροπος οικογενειάρχης, ο Νικολάκης, διευθυντής σε εργοστάσιο υποδημάτων, ζει μαζί με τη γυναίκα του και την ανιψιά του, την Καίτη. Όλοι τον θεωρούν στραβόξυλο, ιδίως η ανιψιά του, η οποία έχει δεσμό με τον συνεταίρο του και με έναν πελάτη της υποδηματοποιίας.
Όσο… απλή και αν φαίνεται η πλοκή, η διεισδυτική ματιά του Δημήτρη Ψαθά στην ελληνική κοινωνία έδωσε τη σεζόν 1939-40 μια κωμωδία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Το στραβόξυλο ανέβηκε πρώτα στο θέατρο με τον Βασίλη Αργυρόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και το 1952 κυκλοφόρησε στη μεγάλη οθόνη από τη Σπέντζος Φιλμ, με τον ίδιο ηθοποιό στον πρώτο και τελευταίο ρόλο του στον κινηματογράφο.
Ο συγγραφέας όμως, μην ξεχνώντας ποτέ τη γενέτειρα του την Τραπεζούντα και τις ποντιακές του ρίζες, έδωσε την άδεια στον Κώστα Καλλίδη να μεταφέρει το έργο στην ποντιακή διάλεκτο. Το στραβόξυλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα ποντιακά στο Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
Ίσως να μην υπάρχει καλύτερος τρόπος για την επαφή με την ποντιακή διάλεκτο από το θέατρο και το τραγούδι, γι’ αυτό και η εγγονή του Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των απάντων του, η Λένα Νίτσου, έδωσε τα δικαιώματα του έργου στη θεατρική ομάδα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών. «Είναι πολύ συγκινητικό να αναβιώνει ο Ψαθάς στη μητρική του γλώσσα» αναφέρει, καθώς χρησιμοποιήθηκε η απόδοση στην ποντιακή που έχει κάνει ο Κώστας Καλλίδης.
Η παράσταση Το ζαρωτόν ξύλο (όπως είναι το στραβόξυλο στα ποντιακά) θα ανέβει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού. Η ίδια θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει το έργο στο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου στις αρχές Απριλίου στην Καλαμαριά, ενώ η άδεια που δόθηκε αφορά και την παρουσίαση σε άλλους ποντιακούς συλλόγους, όπου υπάρχει ενδιαφέρον.
«Η ομάδα αυτή δουλεύει το έργο πολύ καιρό, εδώ και δυο χρόνια, καθότι είναι δύσκολη η εκμάθηση στα ποντιακά. Μάλιστα ο Γιώργος Σονίδης, που είναι σε αυτή την ομάδα και τους βοηθάει, συμμετείχε πολύ νέος και στην πρώτη ομάδα που το είχε πρωτοπαρουσιάσει με τον μεγάλο θεατράνθρωπο Πολύκαρπο Χάιτα στους “Αργοναύτες-Κομνηνούς”», αναφέρει η Λένα Νίτσου.
Ο Γιώργος Σονίδης είναι ο σκηνοθέτης. Συμμετέχουν: Παναγιώτης Μαυρόπουλος, Χρήστος Αλεξανδρίδης, Μαρία Δημητριάδη, Ανατολή Πανικίδου, Ελένη Ζουρνατζίδου, Θεμιστοκλής Συμεωνίδης, Χάρης Κυριακούλης, Νατάσα Μελιάδου και Στράτος Παπαδόπουλος.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. «Τσάπαν εν, ελάτεν!», όπως γράφει η αφίσα της εκδήλωσης.