Ποινές κάθειρξης που φτάνουν συνολικά τα 16 έτη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε τρία άτομα που κατηγορούνταν ως υπεύθυνοι για τη λειτουργία του άτυπου γηροκομείου στον Λιθότοπο Σερρών, όπου διαβιούσαν, σε άθλιες συνθήκες, δώδεκα ηλικιωμένοι. Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον ιδιοκτήτη του «γηροκομείου», τη σύντροφό του που εκτελούσε χρέη διευθύντριας, και τον διαχειριστή.
Στον πρώτο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και 11 μηνών, στη δεύτερη κάθειρξη 11 ετών και 11 μηνών, και στον τρίτο 16 ετών.
Στους δύο πρώτους το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά και αποφάσισε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής τους, με αποτέλεσμα να βγουν από τη φυλακή με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής τους στο αστυνομικό τμήμα. Ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε ερήμην, με την έφεσή του να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Όλοι κρίθηκαν ένοχοι για τις πράξεις της διακίνησης ναρκωτικών χαπιών, της έκθεσης (σε πλημμεληματική μορφή για 11 τρόφιμους και στην κακουργηματική για τον 12ο) και της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (Covid-19), ενώ αθωώθηκαν για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.
Με την ίδια απόφαση οι δικαστές αθώωσαν δύο γιατρούς και δύο ιδιοκτήτες γραφείων τελετών που κατηγορούνταν, κατά περίπτωση, για έκδοση ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης και υπόθαλψη εγκληματία.
Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2020, όταν εντοπίστηκε μια ηλικιωμένη να περιπλανιέται στους δρόμους του Λιθότοπου (χωριό του δήμου Ηράκλειας Σερρών). Αστυνομικοί έφτασαν στο οίκημα όπου διέμενε η γυναίκα, και εντόπισαν άλλα εννέα άτομα. Με μέριμνα των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών της περιοχής, οι τρόφιμοι είχαν διακομιστεί τότε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.