Γεμάτο κόσμο –και συγκίνηση– ήταν την περασμένη Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Επί σκηνής, μαθητές και μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ζωντάνευαν τη μνήμη των ξεριζωμένων Ποντίων και Αρμενίων μέσα από μουσική, χορούς, τραγούδια, δρώμενα, ποιήματα, και τη θεατρική παρουσίαση δύο συγκλονιστικών πραγματικών ιστοριών, από τα βιβλία Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν (η ιστορία μιας Αρμένιας που ξεριζώθηκε από την Προύσα, έζησε την Καταστροφή της Σμύρνης και κατέληξε στην Κοκκινιά) και Ούτε το όνομά μου (η ιστορία της Πόντιας Ευθυμίας Βαρυτιμίδου, μετέπειτα Sano Halo, γραμμένη από την κόρη της, Θία Χάλο).
Η αφιερωματική εκδήλωση «Το Λουτράκι στο σταυροδρόμι της Ιστορίας: Μαρτυρίες και μνήμες του 1922», αναμφισβήτητα πέτυχε το στόχο της.
Αρχικά η κεντρική ομιλήτρια, δρ Ελευθερία Δαλέζιου (αρχειονόμος-ιστορικός της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα), αποκάλυψε μια εν πολλοίς άγνωστη πτυχή της ιστορίας του Λουτρακίου. Εκείνα τα σκοτεινά χρόνια η πόλη αποτέλεσε καταφύγιο για χιλιάδες προσφυγόπουλα, που έχασαν τα πάντα και αναζητούσαν μια νέα αρχή, μια νέα πατρίδα.
Στην ανάδειξη της σημασίας της μνήμης, της ιστορικής συνείδησης, αλλά και της συναδέλφωσης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, συνέβαλε και η τιμητική συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Αρμενικός Κυανούς Σταυρός Νίκαιας «Ζαβαριάν», ενός ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο το 2027 θα συμπληρώσει 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς, ζωντανεύοντας την αρμενική παράδοση με τραγούδια, ποιήματα και χορούς της πατρίδας τους.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του κλήρου και της Τοπικής & Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Την επιμέλεια είχαν οι εκπαιδευτικοί Νικόλαος Γεωργίου (κείμενα, ψηφιακή δημιουργία, διασκευή του βιβλίου Ούτε το όνομά μου), Καλλιόπη Γουνδουλάκη (διδασκαλία παραδοσιακών χορών), Αναστασία Πετροπούλου (πρωταγωνιστικός ρόλος στο θεατρικό δρώμενο Ούτε το όνομά μου), Καλλιόπη Λάμπρου (διασκευή του βιβλίου Τα γράμματα της Ανζέλ Κουρτιάν), Αθανασία Φλήρη, Παναγούλα Μίχα, Μαρία-Αντιγόνη Χατζηπαναγιώτου, Μαρία-Χριστίνα Νικολοπούλου (διδασκαλία σύγχρονου χορού) και Βασίλειος Μάνου (διδασκαλία τραγουδιού).
Μουσική έπαιξαν ο Γεώργιος Ποσνακίδης (ποντιακή λύρα) και η Μαρία Γουνδουλάκη (κανονάκι). Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί Ιωάννα Βαρσαμά, Ουρανία Λέφα και Ηρώ Νικήτα.