Τις κόκκινες φακές η αλήθεια είναι ότι δεν τις πολυσυνηθίζουμε στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ίσως όμως θα έπρεπε να τις …γνωρίσουμε και να τις εντάξουμε στο μενού μας.
Οι λόγοι είναι διάφοροι. Ο βασικότερος είναι ότι είναι πιο εύπεπτες, λόγω της πιο χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες – και για πολλούς αυτό το επιχείρημα είναι αρκετό.
Έχουν ωστόσο και ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει λίγο ξηρούς καρπούς, ενώ επειδή βράζουν πολύ πιο εύκολα από τις γνωστές μας καφέ φακές, μπορούμε να φτιάξουμε από πουρέδες μέχρι βελουτέ σούπες, ή ακόμα και (vegan ή νηστίσιμα) κεφτεδάκια, όπως αυτά που αλιεύσαμε από το περιοδικό armenika.gr.
ΥΛΙΚΑ
2 φλ. κόκκινες αποφλοιωμένες φακές |
4½ φλ. νερό |
1 κ.γ. αλάτι |
1½ φλ. ψιλό πλιγούρι |
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι |
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα |
¾ φλ. ελαιόλαδο |
1 κ.σ. κύμινο (προαιρετικά) |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φακές με το νερό και το αλάτι και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσουν.
- Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε το μίγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 15′ περίπου.
- Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι. Προσθέτουμε αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Βάζουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι στην κατσαρόλα με τις φακές και το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο.
- Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε κεφτεδάκια. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και συνοδεύουμε το φαγητό με σαλάτα πιαζ: ντομάτα ψιλοκομμένη σε κύβους, μαϊντανό και κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε από πάνω κόκκινο πιπέρι και κύμινο προαιρετικά. Σερβίρουμε το φαγητό με τουρσί.